FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U subotu u Hrvatskoj najveća ekološka akcija čišćenja otpada

Autor: mbuj
ZAGREB, 19. travnja 2012. (Hina) - Najveća ekološka akcija čišćenja divljih odlagališta otpada u Hrvatskoj održat će se u subotu, 21. travnja, na više od 1.800 lokacija u sklopu kampanje "Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš" koja se provodi kao dio svjetskog pokreta "Let's do it!" i akcije World cleanup 2012.

U akciju su uključene sve hrvatske županije te više od 60 gradova i općina, a očekuje se sudjelovanje više od 30.000 volontera, priopćio je danas organizator akcije, udruga Žmergo.

"Zelena čistka" održava se pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a u subotnjoj akciji čišćenja sudjelovat će i predsjednik Ivo Josipović i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy.

Voditeljica kampanje, Helena Traub pozvala je sve hrvatske građane da se prijave kao volonteri. "Ako želimo čist okoliš, a on nam treba, moramo biti dio promjene jer one kreću od nas samih. Svatko od nas može napraviti promjenu. Pozivam sve građane da promijene svoj okoliš – pridružite nam se 21. travnja i učinimo naš okoliš ljepšim i čišćim", naglasila je Traub. Istaknula je kako je cilj kampanje podizanje svijesti hrvatskih građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a njezin vrhunac je akcija čišćenja prethodno kartiranih divljih odlagališta.

Osim u Hrvatskoj, akcija će se u subotu provesti i u Latviji, Litvi, Španjolskoj, Austriji, Rusiji te Kaliforniji. U svijetu se dosad u tu kampanju uključilo više od 90 zemalja.

U Hrvatskoj se kampanja provodi i uz potporu Oružanih snaga RH, Hrvatskog Caritasa, brojnih institucija poput Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih šuma, Hrvatskog planinarskog društva, Hrvatskog lovačkog saveza te brojnih prijatelja akcije. Inicijativu podupiru i brojne poznate osobe kao što su Tarik Filipović, Alen Liverić, Ida Prester, Nina Violić, Luka Nižetić i Lela Kaplowitz, navodi se u priopćenju.

Završna konferencija za novinare održat će se u subotu, 21. travnja, u 17 sati u Hotelu Bristol u Opatiji.

(Hina) pp/xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙