FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljevna ovogodišnja Sudamja

Autor: zjur
SPLIT, 18. travnja 2012. (Hina) - Program proslave Dana grada Splita - Sudamje počeo je danas u splitskoj Starogradskoj vijećnici, gdje je otvorena izložba poštanskih maraka "20 godina putujemo svijetom" te "Turnirom o' balot sv. Duji Splita grada".

Sudamja (Su - sveti i Damja - Dujam) ove će se godine održati od 7. do 13. svibnja - Dana Marjana, kada će se u toj park-šumi posaditi stabla.

U povodu ovogodišnje Sudamje danas su zamjenica splitskoga gradonačelnika Anđelka Visković i generalni vikar splitsko–makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić najavili bogati program koji sadržava 73 vjerska, zabavna, sportska i kulturna događaja.

U sklopu ovogodišnje proslave angažirane su mnoge gradske ustanove i pojedinci, a programi će se održavati na poznatim gradskim lokalitetima. 'Štihu' mediteranskoga grada pridonijet će događaji na gradskim trgovima i ulicama. Ove godine Split obilježava 700. obljetnicu statuta grada, a za tu je prigodu predviđeno tiskanje oblikovanih bookmarkera (oznaka za stranice) na kojima će biti odlomci iz statuta te ovogodišnji program Sudamje, rekla je Visković, koja je u ime grada i gradonačelnika zahvalila svima koji su pridonijeli proslavi ovogodišnje Sudamje.

Svečana sjednica splitskoga Gradskog vijeća na kojoj će se dodijeliti nagrade grada održat će se 4. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu, rekla je Visković.

O vrhuncu proslave 7. svibnja govorio je don Ivan Ćubelić, koji je rekao da će se toga dana u 10 sati na Rivi služiti svečana misa koju će predvoditi msgr. Egidije Živković, biskup iz Željeznoga u Austriji.

Nadbiskupija Splitsko-makarska organizira tradicionalno devetnicu duhovne pripreme uoči blagdana Sv. Dujma, gdje se svake večeri slavi misa i svake večeri pjeva zbor iz druge župe, a među mnogim kulturnim događajima bit će predstavljena i knjiga don Ante Mateljana o sv. Dujmu", rekao je don Ivan Ćubelić.

Građani Splita i njihovi posjetitelji sljedeća tri i pol tjedna moći će razgledati mnoge izložbe, likovne radionice, slušati koncerte, kalpe, biti na plesnim večerima i gledati padobranske skokove.

Tradicionalno će se i ove godine održati tombola na Rivi, međunarodna veslačka regata i sajam Sudamje.

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙