FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 18. travnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Pet prestižnih američkih sveučilišta organizirat će besplatne online studije za studente širom svijeta kroz novu, interaktivnu obrazovnu platformu nazvanu Coursera. Dvojica osnivača, obojica profesori informatike na Sveučilištu Stanford, također su objavili da su dobili 16 milijuna američkih dolara od dvije tvrtke u Silicijskoj dolini. Na platformi Courseri ponuditi će više od trideset studija u idućoj godini preko svoj web stranice coursera.org s predmetima od grčke mitologije do neurologije. Predavnja su osmislili i držat će ih profesori sa Stanforda, Princetona, Sveučilišta Berkley, Pennsylvanije i Michigana.

LOS ANGELES

Bivša agentica Leonarda Cohena, koja je kratko vrijeme bila i njegova ljubavnica, smještena je u utorak u američki zatvor na razdoblje od 18 mjeseci nakon što je proglašena krivom za zlostavljanje zbog slanja stotina uvredljivih i zlonamjernih poruka slavnom pjevaču. Vjerojatno će Kelley Lynch provesti malo vremena iza rešetaka jer su kalifornijski zatvori prenapučeni. No, osuđena je i na pet godina uvjetno i morat će pohađati satove kontrole bijesa. Kelley Lynch (55), koja je radila 17 godina za kanadskog glazbenika, proglašena je krivom prošlog tjedna zbog kršenja prethodne presude kojom joj je zabranjeno kontaktiranje Leonarda Cohena te zbog maltretiranja pjevača slanjem brojnih mailova.

CLEVELAND

Axl Rose, predvodnik Guns N' Rosesa, izjavio je da je zapanjen potporom koju je dobio u medijima i od obožavatelja zbog svoje odluke da odbije ući u Kuću slavnih rock and rolla. Rose je u pismu postavljenom na službenoj internetskoj stranici benda napisao da osjeća olakšanje zbog neočekivanog "pozitivnog odgovora i javne potpore" njegovoj odluci. Na svečanosti primanja u Kuću slavnih, Billy Armstrong, frontmen punk grupe Green Day je predstavio članove originalne postave Gunsa koji su izašli na pozornicu kako bi primili svoje počasne nagrade, i zapitao je "tko nedostaje?", a iz grla šest tisuća ljudi u publici zaorili su se zvižduci i povici negodovanja. Rose je prvi glazbenik koji je odbio ući u rock Kuću slavnih otkako su živući članovi Sex Pistolsa učinili isto prije šest godina. Guns N' Roses su postali slavni 1980-tih godina, a originalna postava raspala se zbog neslaganja između Rosea i gitarista Slasha.

WASHINGTON

Filipinci su najreligiozniji narod na svijetu, suprotno Skandinavcima ili stanovnicima nekadašnjih država istočnog bloka, piše u američkoj studiji objavljenoj u srijedu koja bilježi da, što smo stariji, to više vjerujemo u Boga. Zemlje u kojima se najviše vjeruje u Boga su često katoličke, posebno zemlje u razvoju. Njima se pridodaje SAD, Izrael i Cipar, piše u izvješću čikaškog sveučilišta "Vjerovanje iznad vremena i zemalja", temeljenom na međunarodnim studijama ostvarenima u 30 zemalja 1991., 1998. i 2008. Približno 94 posto Filipinaca "uvijek" je bilo religiozno, slijede Čileanci (88 posto) i Amerikanci (81 posto) nasuprot 13 posto Nijemaca iz bivšeg DDR-a i 20 posto Čeha. Prema studiji, najateističnije zemlje su skandinavske i zemlje iz nekadašnjeg istočnog bloka (osim Poljske) s najvišom stopom ateista među Nijemcima iz bivšeg DDR-a (59 posto) koji nikada nisu vjerovali u Boga. Vjerovanje u Boga u padu je posvuda osim u Rusiji, Sloveniji i Izraelu.

LOS ANGELES

Rokeri Tom Petty i Heartbreakersi su šest dana bili u iščekivanju i nadali se da će policija dobro obaviti svoj posao kako bi dobili natrag svoje gitare ukradene prošlog četvrtka u glazbenom studiju u Culver Cityju, zapadno od Los Angelesa, da bi ih u srijedu dočekala vesela vijest. Pet električnih gitara, među kojima je i Pettyjeva 12-žičana gitara Rickenbacker iz 1967., napravljena od javorova drveta, vraćeno je njihovim vlasnicima, a policija je uhitila zaštitara u studiju, 51-godišnjeg Daryla Washingtona, pod sumnjom da je on odgovoran za krađu. Rokeri su odmah nakon krađe ponudili nagradu od 7500 dolara za bilo kakvu korisnu informaciju, ali za sada se ne zna da li je itko podigao nagradu. Ono što se zna jest da su detektivi dobili dojavu iz jedne zalagaonice u kojoj je prodana jedna od gitara.

TOKIO

Tokijsko nebesko drvo, drugi najviši toranj na svijetu i prvi s najvišim televizijskim odašiljačem, otporan je na vrlo snažne potrese, rekao je projektant te građevine koju su u utorak razgledati novinari. "Tokijsko nebesko drvo (Tokyo Sky Tree) podignut je primjenom najnaprednijih japanskih tehnologija. Neće se srušiti", rekao je pomoćnik direktora Yoshihito Imamura. Novi toranj trokutaste baze esencija je japanske kulture i znanja. Profilom oponaša dug samurajski mač, a visina u brojkama kada se izgovori na japanskome evocira ime velikog ratnika. I osvjetljenje tornja ima simboličku kulturnu, povijesnu i geografsku vrijednost. Toranj s tv-antenom dominira japanskom prijestolnicom. Visok je 634 metara, dvostruko viši od tornja Tokyo Tower sagrađenog 1958.

ŽENEVA

Američka glumica Angelina Jolie, veleposlanica dobre volje Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice, promaknuta je za posebnu izaslanicu njegova šefa Antonia Guterresa, kojeg će ubuduće zastupati na diplomatskoj razini, objavio je u utorak UNHCR. "Izniman položaj" dodijeljen je Angelini Jolie, izjavio je glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards pred novinarima. UNHCR je odlučio dati Angelini Jolie naslov "posebne izaslanice" zbog njezina iznimnog angažmana oko raseljenih i izbjeglih osoba, posebice u Afganistanu i Somaliji. "U novoj ulozi morat će se usredotočiti na velike krize koje uzrokuju masovno raseljavanje stanovništva te zastupati UNHCR i Guterresa na diplomatskoj razini", objasnio je Edwards.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙