FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 18. travnja

Autor: nles
ZAGREB, 18. travnja 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 18. travnja:

ZAGREB - Hrvatski sabor počinje 4. sjednicu u sedmom sazivu koja bi trebala trajati četiri tjedna, odnosno do 11. svibnja. Na predloženom dnevnom redu su 24 točke, od kojih je osam predložila Vlada. Među tim zakonskim prijedlozima su i izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima Vlada kani Markov trg ponovno otvoriti za mirna javna okupljanja i prosvjede. Na predloženom dnevnom redu, koji će zastupnici dopuniti novim točkama, su i Vladine izmjene Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, prijedlog novoga Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, te izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Sabor bi trebao raspraviti i nekoliko oporbenih prijedloga, među kojima i prijedloge HDZ-a i Hrvatskih laburista da se izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika pravo na tzv. povlaštenu mirovinu ukine i za Predsjednika Republike. Na dnevnom redu je i više izvješća, među kojima i ono bivšeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka o obavljanju policijskih poslova u 2011., te Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. s nadopunom izvješća od 1. svibnja do 31. prosinca 2011. Nakon utvrđivanja dnevnog reda, Sabor će sjednicu uobičajeno početi aktualnim prijepodnevom, a zatim bi zastupnici trebali potvrditi Sinišu Hajdaša Dončića za novog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, koji će na toj dužnosti zamijeniti Zlatka Komadinu koji je mjesto ministra napustio zbog zdravstvenih razloga (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Svjedočenjem dvojice bivših ministara unutarnjih poslova Ivana Vekića i Ivana Jarnjaka nastavlja se suđenje Tomislavu Merčepu, optuženom da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a odgovoran za nezakonita uhićenja, zlostavljanja i ubojstva srpskih civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja 1991. (9 sati, Trgovački sud, Petrinjska ulica 8).

ZAGREB - Nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), na konferenciji za novinare sudjelovat će, uz ravnatelja HZZO-a Sinišu Vargu, i ministar zdravlja Rajko Ostojić (13 sati, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Margaretska 3).

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka održat će konferenciju za novinare na temu "Vladinih sto dana: nova zaduživanja i nove(nacionalne) podjele" (10 sati, središnjica HSS-a, Zvonimirova 17/I). Na konferenciji će sudjelovati predsjednik HSS-a Branko Hrg, predsjednik Stručnog vijeća HSS-a Damir Novotny i predsjednik Političkog povjerenstva HSS-a Miroslav Rožić.

ZAGREB - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš održat će konferenciju za novinare vezano uz zaključke 9. redovite sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu (10,30 sati, mala vijećnica Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14). Rektor Aleksa Bjeliš i prorektori izvijestit će predstavnike medija, između ostalog, o odluci Senata vezanoj uz prijedlog studijskih programa preddiplomskih sveučilišnih studija Suvremeni ples i Baletna pedagogija, kao i o odluci o dodjeli počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu profesoru Mirjanu Damaški.

ZAGREB - U povodu treće godine akcije "Kinom po korupciji" Transparency International Hrvatska (TIH) i Motovunski filmski festival organiziraju konferenciju na kojoj će objavit ovogodišnji plan realizacije projekta u sklopu kojeg se na tom festivalu od 2010. godine dodjeljuje Nepotkupljiva nagrada filmu koji je najbolje prikazao problematiku korupcije (10,30 sati, prostorije TIH-a, Ilica 35). Prošlogodišnji dobitnik Nepotkupljive nagrade bio je bugarski film "Misija London" koji je po knjizi Aleka Popova snimio redatelj Dimitar Mitovski. Akcija "Kinom po korupciji" dio je programa "Kulturom po korupciji" koji je TIH pokrenuo 2010. radi senzibiliziranja javnosti na korupciju i poticanja suzbijanja korupcije u Hrvatskoj.

OSIJEK - Osječko Gradsko vijeće bira novog predsjednika, a jedini kandidat za sada je Josip Vrbošić, vijećnik HSLS-a, kojega je predložio Odbor za izbor i imenovanje (10 sati, Velika vijećnica, Županijska ulica 4). Dosadašnji predsjednik Vijeća Gordan Matković (Nezavisna lista) smijenjen je 19. ožujka na prijedlog kluba vijećnika HDSSB-a pošto je pokrenuo prijedlog izmjena statuta grada po kojima bi predstavnik grada u skupštinama gradskih poduzeća bio onaj koga imenuje Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik.

ZAGREB - Predstavljanje "Zbornika o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom", dvanaestog zbornika u ediciji "Hrvatski književni povjesničari" (12 sati, dvorana knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14). Zbornik će predstaviti akademici Radoslav Katičić i Josip Bratulić te prof. dr. Tihomil Maštrović. Zbornik o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom okupio je 27 domaćih i stranih autora koji su priredili 31 znanstveni i stručni rad, a u zborniku je objavljena i prva cjelovita Kukuljevićeva bibliografija kao i popis literature o njemu. Izdavač zbornika su Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, a suizdavači su sveučilišta u Puli i Zadru, filozofski fakulteti u Zagrebu i Osijeku, Matica hrvatska Varaždin te Hrvatsko filološko društvo.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙