FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH još bez proračuna, sukobi unutar vladajuće koalicije

Autor: rmav
SARAJEVO, 17. travnja 2012.(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu bi trebalo utvrditi nacrt državnog proračuna za 2012. godinu kako bi on mogao biti upućen Predsjedništvu BiH i parlamentu na usvajanje, no i dalje je krajnje neizvjesno hoće li stranke koje čine vladajuću koliciju o tome postići suglasnost, prenose u utorak lokalni mediji u BiH.

Ministarstvo financija BiH izradilo je prijedlog po kojemu bi državni proračun trebao iznositi 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura), uz naznaku kako je riječ o krajnje restriktivnom izračunu s obzirom na nužne uštede. Raniji ministar financija Dragan Vrankić (HDZ BiH) tvrdio je država ne može funkcionirati s iznosom proračuna koji bi bio manji od milijardu i 80 milijuna KM (oko 540 milijuna eura), što je iznos sredstava odobravanih odlukama o privremenom financiranju u 2011. godini. Stranke iz Federacije BiH u načelu žele povećanje iznosa državnog proračuna, a stranke iz Republike Srpske tome se protive, dok se unutar vladajuće koalicije SDA izričito zalaže za povećanje proračuna.

Ni u samom ministarstvu, kojemu je na čelu Nikola Špirić, visoki dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, nema suglasnosti oko previđenog iznosa pa tako Špirićev zamjenik Fuad Kasumović iz Stranke demokratske akcije (SDA) tvrdi kako ministar po instrukcijama svog stranačkog šefa zapravo čini sve ne bi li onemogućio funkcioniranje države.

Kasumović upozorava kako je nelogično da se godišnje po različitim osnovama uprihoduje čak 13 milijardi KM, a da se za funkcioniranje države izdvaja tek sedam posto tog iznosa, dok sve ostalo ide entitetima i nižim razinama vlasti.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je uoči sjednice Vijeće ministara kako nije siguran da će SDA moći poduprijeti predloženi restriktivni proračun jer bi s tako umanjenim sredstvima to ugrozilo put BiH ka EU i NATO-u, ali i funkcioniranje države kroz predviđeno smanjenje izdvajanja za državna tijela vlasti uključujući tu i smanjenje plaća od pet posto.

Izetbegović je naznačio kako je u pozadini cijelog problema najbitnija njegova politička dimenzija podsjećajući na izjave Milorada Dodika koji, po riječima Izetbegovića, "likuje" zbog toga što je "uspio" zadržati državni proračun na razini iz 2008. godine, dok je proračun Republike Srpske višestruko povećan. Dodik u svojim političkim nastupima opetovano zagovara jačanje entiteta i svođenje funkcioniranja države na najmanju moguću mjeru.

Prijedlog proračuna doveo je i do sukoba između stranaka koje su najbliže saveznice unutar vladajuće koalicije.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić iz Socijaldemokratske patije (SDP) ocijenio je kako predloženi proračun od 950 milijuna KM neće ugroziti funkcioniranje državnih tijela vlasti. Na to je reagirao doministar financija Kasumović (SDA) ocijenivši kako ministar Hadžić pokazuje "elementarno nerazumijevanje proračunske matematike". Također je ocijenio kako Hadžićevo stajalište svjedoči o postojanju dogovora između Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika oko mjesta ministra vanjskih poslova aludirajući na činjenicu da je između SDP-a i SNSD-a duže od godinu dana trajala svađa oko toga tko će biti ministar vanjskih poslova BiH koja je završena tako da je Dodik bez posebnog objašnjenja to mjesto na kraju prepustio Lagumdžiji.

Iz SDP BiH su na Kasumovićeve objede reagirali ljutitim priopćenjem kvalificirajući tvrdnje doministra financija kao "bezobrazne i primitivne". Odbacili su navode o bilo kakvom dogovoru s Dodikovim SNSD-om odnosno o sudjelovanju u nekoj vrsti urote protiv države. Naveli su kako je SDP spreman prihvatiti potrebne uštede na svim razinama vlasti, a SDA-u su poručili kako je najbolje da ta stranka prijeđe u oporbu ukoliko se već ne slaže s ostalim članicama parlamentarne većine.

Sve dok BiH ne dobije državni proračun, država će ovisiti o odlukama o tromjesečnom financiranju koje se svode tek na izmirenje tekućih obveza poput isplate plaća. Takvo funkcioniranje države prakticirano je tijekom cijele 2011. godine, no krajem godine dovelo je do blokade otplate inozemnog duga jer nije postojala zakonska osnova za plaćanje dospjelih rata.

Takva opasnost realno prijeti i u ovoj godini, a problemi s usvajanjem proračuna i kriza s otplatom inozemnog duga uvjetovala je da međunarodna procjeniteljska kuća Moody's u ožujku snizi kreditni rejting BiH s B2 na B3, što je tek korak od skupine u kojoj su bankrotirane države poput Grčke.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙