FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: žalba na presudu za ratni zločin u Borovu Selu

Autor: ivuc
OSIJEK, 12. travnja 2012.(Hina) - Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude osječkoga Županijskog suda kojom je 65-godišnji Milan Marinković osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Borovu Selu 1991. godine, izvijestio je ŽDO na internetskim stranicama navodeći samo inicijale okrivljenika.

Optuženik je nepravomoćno proglašen krivim jer je 2. svibnja 1991. u Borovu Selu bio pripadnik srpskih paravojnih postrojba koje su u redovitoj ophodnji zarobile policajce osječke Policijske uprave Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića, pri čemu su zarobljenici teško ranjeni iz vatrenog oružja.

Osuđen je jer je, bez pružanja nužne medicinske pomoći, ranjene i vezane policajce zatočio, a zatim im je, protivno odredbama međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, zajedno s drugim pripadnicima tih postrojba prekrio glavu dekama, stavljao bajunetu pod vrat i tukao ih letvama, rukama i nogama, zbog čega su trpili snažnu bol i dobili nove ozljede.

Smatrajući da navedena kazna nije primjerena težini počinjenog djela i kaznenopravnoj odgovornosti optuženika, Vrhovnom sudu Republike Hrvatske predloženo je da je preinači tako da se optuženika osudi na dulju zatvorsku kaznu, priopćio je ŽDO.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙