FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelništvo HNS-a s izaslanstvom KP Kine

Autor: spuc
ZAGREB, 10. travnja 2012. (Hina) - Čelništvo Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata susrelo se u utorak u Zagrebu s izaslanstvom Međunarodnog odjela Komunističke partije NR Kine s kojim je razgovaralo o mogućnostima razvoja međusobne političke i gospodarske suradnje, priopćeno je iz HNS-a.

Na sastanku kojeg su vodili predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i zamjenik ministra međunarodnog odjela Komunističke partije Kine, Chen Fengxiang Čačić je kazao kako su mogućnosti za gospodarsku suradnju velike, a naglasak je stavio na infrastrukturne projekte poput pruge Rijeka - Budimpešta, za koju su kineske tvrtke već pokazale interes. Poručio je i kako riječku luku vidi kao kineska gospodarska vrata u Europu.

"Dvije trećine izvoza iz hrvatskih luka odlazi na Daleki istok, a mi želimo da se on poveća šest puta. Samo tri posto uvoza iz Kine pokrivamo izvozom, tako da tu postoji veliki prostor za rast i uravnoteženje tog nesrazmjera", rekao je Čačić.

Zamjenik ministra međunarodnog odjela Komunističke partije Kine, Chen Fengxiang iskazao je zadovoljstvo planovima buduće ekonomske i političke suradnje. Slikovito je poručio kako želi da se vatra međusobnih odnosa razbukta.

"Radujem se prijedlogu gospodarskih projekata koje bi hrvatske tvrtke mogle realizirati u Kini i u ovo vrijeme iduće godine očekujem početak realizacije konkretnih projekata s obje strane", rekao je Chen Fengxiang.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik HNS-a i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, glavni tajnik stranke Srećko Ferenčak, veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Shen Zhifei, zamjenik Uprave za Europu Zhao Lei i prvi tajnik međunarodnog odjela Komunističke partije Kine Zhang Zhenkun.

Kineska je delegacija na kraju sastanka uputila poziv HNS-u za posjet Kini.

(Hina) xpp/xps ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙