FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV- Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 6. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je danas uskrsnu čestitku svim kršćanskim vjernicima koji slave Uskrs prema gregorijanskom kalendaru sa željom da im Uskrs bude blagdan nade i životnog ohrabrenja te poticaj da se i dalje zauzimaju za dobro svojih bližnjih i svoje domovine. "Katolicima, protestantima i ostalim kršćanima u Republici Hrvatskoj srdačno čestitam njihov veliki blagdan", stoji u uskrsnoj čestitki hrvatskog Predsjednika.

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović uputio je danas uskrsnu čestitku msgr. Marinu Srakiću, nadbiskupu đakovačko-osječkom i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije te kardinalu Josipu Bozaniću, nadbiskupu zagrebačkom kao i svim nadbiskupima i biskupima, svećenicima, redovnicama i redovnicima, svim katoličkim vjernicama i vjernicima u Republici Hrvatskoj. "Želja mi je da simbolika Uskrsa i blagdansko ozračje dodatno potaknu katoličke vjernike u Hrvatskoj na ustrajnu zauzetost u izgradnji sigurnijeg, solidarnijeg i pravednijeg života za sve građane naše domovine te promicanju socijalne pravde, mira, pomirenja i suživota, ekumenskog i međuvjerskog dijaloga", stoji u čestitki predsjednika Josipovića.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je danas čestitku u povodu blagdana Pesaha svim pripadnicima židovske vjeroispovijesti u kojoj ističe da "dubokom simbolikom ostvarenja ideala osobne i narodne slobode, Pesah pripada trajnim vrijednostima koje je židovski narod ugradio u duhovnu baštinu cijeloga čovječanstva". "Svim židovskim vjernicama i vjernicima u Republici Hrvatskoj srdačno čestitam veliki blagdan i želim da ga proslave u miru i radosti", navodi u čestitki predsjednik Josipović.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem uputio je danas uskrsnu čestitku vjernicima, koji u Republici Hrvatskoj Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora. Uskrs je veliki kršćanski blagdan života, a slaveći Kristovo uskrsnuće, vjernici se raduju pobjedi dobra, milosrđa, solidarnosti i nade, bez kojih, kako navodi predsjednik Sabora, nema obnove te bez kojih nije moguće graditi društvo.

"U želji da smisao Uskrsa pronađe svoje mjesto u svim područjima života i na svim razinama našeg društva, vjernicima u Hrvatskoj čestitam Uskrs u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime", stoji u čestitci predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem uputio je danas čestitiku u povodu židovskoga blagdana Pashe predsjedniku Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske Ognjenu Krausu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora. "Kao građani Hrvatske, vi dijelite sudbinu svoje zemlje, ali i spremno sudjelujete u njezinoj izgradnji. Neka vam stoga ova svetkovina pravde i slobode bude dodatni poticaj da svoje snage usmjerite na budućnost ispunjenu nadom i radošću. U toj težnji blagdan Pashe nas zbližava i ujedinjuje", stoji u čestitci predsjednika Hrvatskog sabora.

LOVAS - U spomen na 85 sumještana stradalih u agresiji i okupaciji pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi srijemskog mjesta Lovas 1991. godine, dvjestotinjak mještana toga mjesta nedaleko Vukovara sudjelovalo je na Veliki petak u molitvi križnoga puta na mjestima stradanja u Domovinskom ratu. Križni put, koji je priredila župna crkva sv. Mihaela Arkanđela u Lovasu, počeo je molitvom podno križa u negdašnjem minskom polju na ulazu u Lovas u koje su 18. listopada 1991. pripadnici srpskih paravojnih postrojba i bivše JNA natjerali 51 lovaškog Hrvata. Pritom je smrtno stradao 21 i ranjeno 14 Lovašana. Postaje križnoga puta bila su mjesta mučenja i stradanja mještana Lovasa u Domovinskom ratu - seoska zadruga, kapelica na groblju, privatne garaže i obiteljske kuće kao i križevi postavljeni na uličnim raskrižjima.

Križni put, koji je predvodio lovaški župniki Željko Grigić, završio je molitvom okupljenih vjernika kod masovne grobnice na lovaškom groblju iz koje su 1997. ekshumirani posmrtni ostatci 68 žrtava agresije na Lovas.

ZAGREB - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić danas je, povodom Međunarodnog dana Roma, upozorio je kako smo svjedoci da Romi trpe nepravdu u brojnim zemljama svijeta te se, unatoč nastojanjima, njihov položaj nije bitno promijenio. Malčić u priopćenju u povodu dana koji se od 1990. obilježava 8. travnja, napominje kako je to prilika da se iskaže solidarnost i potpora najvećoj nacionalnoj manjini u Europi. Podsjeća na Opću deklaraciju o ljudskim pravima UN-a koja u prvom članku navodi da se "sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva". Malčić upozorava kako smo, iako se gotovo nitko ne bi odlučio suprotstaviti toj istini, svjedoci da Romi trpe nepravdu u brojnim zemljama svijeta.

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je posjetio Dom za starije i nemoćne osobe Trnje podcrtavajući na taj način važnost zdravog starenja na što je ove godine naglasak stavila i Svjetska zdravstvena organizacija obilježavajući Dan zdravlja pod geslom "Aktivno zdravo starenje". "Vi ste najbolji dokaz da se kronološa dob razlikuje od biološke", kazao je ministar Ostojić umirovljenicima s Trnja koji su ga u velikoj dvorani umirovljeničkog doma dočekali vježbajući uz glazbu. U izjavi novinarima ministar Ostojić je podsjetio da u Hrvatskoj danas živi 17,6 posto osoba iznad 65 godina te da je, zbog prirodnog produljenja životnog vijeka, za očekivati da će se broj 85-godišnjaka u Hrvatskoj utrostručiti u idućih deset godina. Rekao je i da je u Hrvatskoj do danas najdužu staračku dob, 115 godina, doživjela žena iz Aržana, čiji je cijeli život obilježio rad i kretanje.

Prema podacima gerontoloških centara, 2001. svaki je šesti stanovnik Hrvatske bio stariji od 65 godina, dok je danas to svaki četvrti-peti.

ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg pročelnika Zavoda za molekularnu medicinu Instituta "Ruđer Bošković" Krešimira Pavelića zbog sklapanja 64 fiktivna studentska ugovora kojima je, zajedno sa svojom tajnicom optuženom da mu je pomagala, tvrdi tužiteljstvo, "zaradio" više od 224 tisuće kuna.

Uz znanstvenika i tajnicu, za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti optužene su i voditeljica odjela za računovodstvo i financije te računovodstvena referentica s Instituta. Tužiteljstvo tvrdi da su se Pavelić i njegove suradnice dogovorili da će se novac instituta isplaćivati studentima na temelju ugovora sklopljenih preko student-servisa, iako studenti stvarno nisu obavljali poslove navedene u tim ugovorima. Kad su studenti navedeni u ugovorima podigli uplaćeni novac sa svojih računa, za sebe su zadržali 10 posto za usluge podizanja ugovora i novca, dok su ostatak predavali optuženicama koje su ga davale Paveliću. On je dio novca zadržavao za sebe, a dio odvajao za tajnicu, navode u tužiteljstvu ne navodeći u kojem su omjeru dijelili novac.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙