FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemen: na jugu zemlje ubijeno 10 islamista

Autor: vkla
ADEN, 5. travnja 2012. (Hina/Reuters) - U zračnom napadu jemenske vojske poginulo je u četvrtak u južnom dijelu zemlje najmanje deset islamista, potvrdio je za Reuters lokalni dužnosnik pokrajine Abjan koju dijelom kontrolira skupina Ansar al-Šaria, bliska Al Kaidi.

Prema riječima dužnosnika, ratno zrakoplovstvo je napalo islamiste u selu Umm al-Džabalain, u blizini grada Džara. U tom je području Ansar al-Šaria prošli tjedan likvidirala 20 jemenskih vojnika.

Jemen je suočen s porastom nasilja na jugu zemlje otkako je vlast u veljači preuzeo predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi koji je najavio bespoštednu borbu protiv islamista. Prvi masovni prosvjedi izbili su početkom 2011., kada je okončana 33-godišnja vladavina Alija Abdulaha Saleha, ključne figure američke "borbe protiv terorizma".

Sjedinjene Države za njegova nasljednika podržale su Hadija, na nagovor Saudijske Arabije, koja strahuje da bi se nemiri u Jemenu mogli proširiti i na njihov teritorij. SAD je od Hadija zatražio da ponovno okupi razjedinjenu vojsku koja se bila podijelila između Salehovih protivnika i pristaša. SAD je u više navrata također sudjelovao u napadima na islamiste, koristeći bespilotne letjelice.

(Hina) xvk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙