FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Pomoći BiH i ne povlačiti tužbu protiv Srbije

Autor: rmav
SARAJEVO, 31. ožujka 2012.(Hina) - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je kako nova hrvatska vlada prema Bosni i Hercegovini vodi politiku kontinuiteta oslonjenu na onu što ju je on svojedobno inaugurirao.

"Hrvatska vanjska politika prema BiH se ne smije mijenjati, ona mora biti i ostati do kraja određena", izjavio je Mesić u intervjuu kojega je u subotu objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Komentirajući nedavni posjet hrvatskog premijera zorana Milanovića BiH Mesić je kazao kako je dobro da je taj posjet uslijedio te da se otvaraju kanali suradnje no dodao je i kako uvijek treba polaziti od toga da je Sarajevo glavni grad BiH.

O stanju u BiH Mesić je kazao kako ono nije dobro te kako je najveća opasnost u mogućem "zamrzavanju" sadašnje situacije pa je očevidno da se mora ići na dogradnju Daytonskog sporazuma. "Ili revizija ili novi Dayton, to će morati doći", ocijenio je bivši hrvatski predsjednik dodajući kako je odgovornost za to na istim onim državama koje su organizirale i prvi Dayton 1995. godine.

Temeljni cilj revizije ili dogradnje Daytonskog sporazuma, drži Mesić, morao bi biti osiguravanje konstitutivnosti svih naroda na cijelom teritoriju BiH kao i potvrđivanje Sarajeva kao glavnog grada države u kojemu se kreira njena politika.

"Da li će biti okruzi ili kantoni, to neka BiH rješava, no bitno je da se nikakav entitet ne pretvara u državu u državi", poručio je Mesić podsjećajući kako će ulaskom u Europsku uniju ionako nestati ambicije da se mijenjaju granice.

Komentirajući odnose između Hrvatske i Srbije Mesić je kazao kako je zakašnjela akcija koja bi išla na uzajamno povlačenje tužbi za agresiju i genocid. Drži kako je Srbija ta koja je trebala ranije reagirati na pravi način i rješavati posljedice koje su u Hrvatskoj nastale nakon što je ona napadnuta.

"Nismo mi jednaki u ovom sporu. Ni jedan metak nije s hrvatske strane ispaljen na Srbiju, ni jedan hrvatski tenk nije išao u Srbiju ali tenkovi ovjenčani cvijećem i zaliveni popovskim svetim vodicama išli su na Hrvatsku, razarali su Vukovar i druge gradove u Hrvatkoj", podsjetio je Mesić.

Kazao je kako cijeli slučaj posebice otežava činjenica da Srbija nije doživjela katarzu što svjedoči i činjenica da se u njoj danas rehabilitira četništvo odnosno Draža Mihailović. Stoga je po Mesićevu sudu jedini izlaz da Međunarodni sud pravde (ICJ) završi svoj posao.

(Hina) xrmav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙