FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guerlain mora platiti 6000 eura zbog rasističke opaske

Autor: dmus
PARIZ, 29. ožujka 2012. (Hina) - Jean-Paul Guerlain (75), nekadašnji "nos" istoimenog francuskog proizvođača parfema, u četvrtak je osuđen na plaćanje kazne u iznosu od šest tisuća eura zbog rasne uvrede prema crncima, koju je izrekao u listopadu 2010.

Tijekom razgovora za TV postaju "France 2" u listopadu 2010., potomak slavne kuće Guerlain u odgovoru na pitanje o tome kako je nastao miris Samsara odgovorio je - "Tad sam stvarno radio kao crnac. Ne znam, doduše, jesu li crnci ikad toliko radili, ali...". Pritom se u francuskom jeziku u izrazu "raditi kao crnac" koristi riječ "negre", koja za razliku od riječi "noir" (crnac) ima blagi pejorativni prizvuk.

Sud je Guerlaina oslobodio krivnje za prvu rečenicu, ali ga je osudio zbog druge.

Osim kazne, Guerlain mora platiti po dvije tisuće eura odštete svakoj od triju antirasističkih udruga koje su podnijele tužbu protiv njega - Mrap, Licra i SOS Rasizam.

Guerlainov odvjetnik Basile Ader nije znao hoće li su njegov klijent, koji nije nazočio izricanju presude, žaliti na dosuđenu kaznu.

Na ročištu 2. veljače Jean-Paul Guerlain ispričao se za vlastitu "glupost", rekavši da je svojom opaskom želio nasmijati novinarku i da mu je to zbog toga žao.

Vrhunski stručnjak za mirise koji je nakon 47 godina rada u obiteljskoj tvrtki 2002. otišao službeno u mirovinu, ali je do tog nesretnog događaja s izjavom o crncima bio savjetnik aktualnom Guerlainovom nosu Thierryju Wasseru, nikad dotad nije imao nikakvu mrlju na karijeri u kojoj će se, među ostalima, pamtiti legendarni parfemi poput Vetivera, Habit Rougea, Samsare ili Jardins de Bagatelle.

(Hina) xdam ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙