FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: potencijali za ulaganja u obnovljive izvore energije

Autor: ivuc
OSIJEK, 29. ožujka 2012. (Hina) - Osječko-baranjska županija i grad Osijek imaju dobre prirodne potencijale za ulaganja u području obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša, što otvara poslovne i razvojne prilike, ali potrebno je izmijeniti zakonsku regulativu i ukloniti proceduralne zapreke kako bi se stvorili povoljniji uvjeti za ulagače, istaknuto je na današnjoj prezentaciji studije "Analiza gospodarskog i poslovnog okruženja u Osijeku s naglaskom na obnovljive izvore energije" u osječkoj gradskoj upravi.

Studiju je, u sklopu projekta "Fedree" i Prekograničnog programa "Mađarska-Hrvatska", izradila tvrtka "Mreža znanja", čiji je predstavnik Domagoj Račić kazao kako gospodarstvo ovoga područja, uz visoku stopu nezaposlenosti, opterećuje nekonkurentnost, nedostatak izravnih stranih ulaganja, nedovoljna zastupljenost srednje i visoke tehnologije te spori prelazak tvrtki na nove proizvode i nova tržišta na kojima konkurencija još nije velika.

Ocijenio je kako je, unatoč dobrim mogućnostima za financiranje iz privatnog i javnog sektora, postojeća administrativna procedura prekomplicirana za privlačenje ulagača u projekte obnovljivih energetskih izvora, a nužno je obrazovanje iz područja energetike i inovacija kao podloga za stvaranje kvalitetnih projekata.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo Zvonimir Prgomet kazao je kako bi jedan od rezultata ove studije trebao biti revidirani gradski program povlastica i olakšica u razvoju gospodarstva, koji je primjenjen pri osnivanju gospodarske zone "Tenja", a koji će se primjenjivati u izgradnji buduće industrijske zone "Nemetin", gdje će se naglasak staviti upravo na obnovljive izvore energije.

Dodao je kako su gradska uprava i osječko Sveučilište, u sklopu IPA "Prekogračničnog programa Mađarska-Hrvatska", prijavili projekt izgradnje znanstvenog centra za obnovljive izvore energije u sklopu kojeg bi se nalazilo i bioplinsko postrojenje.

Gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo kazao je kako osječko područje, s obzirom na potencijale, može biti konkuretno u području obnovljivih izvora energije, da ima zainteresiranih ulagača, ali da Hrvatska mora brzo izmijeniti zakonsku regulativu kako investitori više ne bi morali čekati veliki broj dozvola da bi realizirali projekt.

(Hina) xivuc yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙