FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagon podupire proširenje izraelskog proturaketnog sustava

Autor: vrad
WASHINGTON, 27. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Pentagon je u utorak najavio da će zatražiti sredstva kako bi pomogao Izraelu u proširenju njegova proturaketnog sustava "Iron Dome" ("Čelična kupola") čija je zadaća, među ostalim, presretati rakete kojim se izraelski teritorij gađa iz Gaze.

Sjedinjene Države su u 2011. s oko 204 milijuna dolara financirale izradu tog sustava i Pentagon u utorak nije naveo koliki će iznos zatražiti od Kongresa za dodatne proturaketne stanice.

"Ministarstvo obrane je razgovaralo s izraelskom vladom o američkoj potpori za kupnju novih proturaketnih stanica 'Iron Dome' i zatražit će od Kongresa prikladno financiranje takve kupnje, ovisno o potrebama Izraela i o njegovim proizvodnim kapacitetima", rekao je glasnogovornik Pentagona George Little u priopćenju.

Tri proturaketne stanice "Iron Dome" već su postavljene u Izraelu i omogućile su presretanje velikog broja raketa ispaljenih iz Gaze 10. i 11. ožujka, rekli su američki i izraelski čelnici.

"Kada je na jug Izraela bilo ispaljeno gotovo 300 raketa i granata 'Iron Dome' je uništio više od 80 posto projektila i tako spasio mnoge živote civila", dodaje se u priopćenju Pentagona.

Ova najava Pentagona dolazi u trenutku kada je Washington upozorio židovsku državu da se kloni bilo kakva preventivnog napada na Iran kako bi zaustavila njegov sporni nuklearni program.

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙