FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska optužila bivšeg dužnosnika zbog tajnih zatvora CIA-e

Autor: dmus
VARŠAVA, 27. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Ured poljskog državnog tužitelja podigao je optužnicu protiv bivšeg načelnika poljske obavještajne službe zbog sudjelovanja u izgradnji zatvora CIA-e za osumnjičene pripadnike al-Kaide na tlu te zemlje na vrhuncu "rata protiv terorizma" pod američkom vodstvom, objavio je u petak najtiražniji poljski dnevnik Gazeta Wyborcza..

Unatoč izvješćima Europskog parlamenta i Vijeća Europe u kojima se tvrdilo da su u Poljskoj i Rumunjskoj postojali logori CIA-e, poljski dužnosnici ustrajno su nijekali njihovo postojanje na svojem tlu i tvrdili da su američki zrakoplovi imali dopuštenje tek za punjenje goriva.

"Varšavski ured tužitelja već je 10. siječnja upoznao s optužnicom bivšeg čelnika obavještajne službe, ali to nije objavio, jer je riječ o državnoj tajni", objašnjava se u članku u Gazeti.

Ured državnog tužitelja, koji je 2008. pokrenuo tajnu istragu o tim događajima, nije Reutersu želio komentirati novinski članak, a to nije želio učiniti ni Zbignew Siemiatkowski, koji je od 2002. do 2005. bio na čelu poljske obavještajne službe.

Dva zatvorenika u američkom vojnom zatvoru u kubanskom zaljevu Guantanamu Abd al-Rahim al-Nasri i Abu Zubajda rekli su da su bili zatočeni u Poljskoj pod nadzorom američkih agenata.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙