FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HLK: sporove u zdravstvu treba rješavati arbitražom

Autor: tmar
ZAGREB, 26. ožujka 2012. (Hina) - Kako bi se poboljšala pravna zaštita liječnika u obavljanju njihove djelatnosti, potrebno je unaprijediti sustav osiguranja od profesionalne odgovornosti liječnika, omogućiti trajnu edukaciju vještaka, a sporne situacije rješavati arbitražom ili medijacijom, zaključili su sudionici petog simpozija Hrvatske liječničke komore, koji je proteklog vikenda održan u Opatiji.

Predsjednik HLK dr. Hrvoje Minigo ističe kako je namjera da se sporni slučajevi kada je u pitanju profesionalna odgovornost liječnika, umjesto putem dogotrajnih sudskih postupaka, rješavaju mirenjem putem centra za mirenje koji bi se ustrojio pri komori.

Pacijenti bi tako, naglašava, lakše došli do odštete, bez potrebe za dugotrajnim kaznenim postupcima, dok liječnici ne bi bili izgubljeni na radnom mjestu kao što je to sada s obzirom na mali broj pravomoćnih presuda kojima su završavali dosadašnji kazneni postupci.

O pravnoj zaštiti liječnika raspravljalo je 200 sudionika različitih struka, te su se založili za unaprjeđenje postojećih propisa koji uređuju odnos između pružatelja i korisnika zdravstvenih usluga. Prvenstveno se to odnosi na Zakon o zaštiti prava pacijenata te Pravilnik o obrascu suglasnosti te obrascu izjave o odbijanju pojedinog dijagnostičkog, odnosno terapijskog postupka.

Smatraju da je na nacionalnoj razini nužno ustrojiti sustav prikupljanja podataka o tužbama i drugim postupcima pokrenutim protiv liječnika zbog eventualnih propusta u obavljanju djelatnosti, kako bi se imao potpuniji uvid u trenutnu situaciju i poduzete potrebne mjere. Pozivaju se stoga liječnici da podatke dostavljaju Komori putem županijskih povjerenstava.

IZ HLK-a poručuju kako je nužno obvezno osiguranje liječnika od profesionalne odgovornosti, kao i pitanje usavršavanja i edukacije sudskih vještaka medicinske struke, jer oni u velikoj mjeri mogu pridonijeti brzini i kvaliteti rješavanja odštetnih zahtjeva u sudskim i izvansudskim postupcima.

Predlažu da se to pitanje uredi i zakonom kako bi se uspostavila trajna edukacija vještaka.

(Hina) xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙