FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokopan nadbiskup Ante Jurić

Autor: pgas
SPLIT, 24. ožujka 2012. (Hina) - U splitskoj konkatedrali sv. Petra danas je u nazočnosti mnoštva vjernika, biskupa i svećenika pokopan nadbiskup splitsko-makarski Ante Jurić koji je umro u 90 godini 20. ožujka ove godine.

Predvodeći obred pokopa nadbiskup i metropolit splitsko-makarski Marin Barišić je istaknuo kako će posmrtni ostaci pokojnog nadbiskupo Jurića biti privremeno u kripti konkatedrale sv. Petra odakle će biti premješteni u kriptu u Solinu na Gospinu otoku kada bude završena njena gradnja. Naime, dodao je, nadbiskup Jurić izražavao je želju da ga se pokopa na Gospinu otoku.

Predvodeći misu predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić je u propovijedi istaknuo kako se nadbiskup Jurić borio za svoj narod i crkvu te da je bio pastir na Kristovu putu.

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić je istaknuo kako je „dragi Pastir“ mons. Ante Jurić u razdoblju od 90 godina života, 65 godina svećeništva i 24 godine biskupske službe, ostavio dubok trag svoje prisutnosti među ljudima u različitim oblicima zajedništva.

„Mons. Ante Jurić izazivao je poštovanje kod ljudi dobre volje koji su se s njime susretali i koji su ga poznavali, jer su u njemu otkrivali čovjeka načelne jasnoće i odlučne zauzetosti za sve što je pravo, istinito i dobro“, naglasio je kardinal Bozanić.

Po riječima kardinala Bozanića život nadbiskupa Jurića svjedoči nam i o ljubavi prema Domovini. „Njegovo kršćansko rodoljublje i domoljublje bilo je jasno do boli supatništva s hrvatskim narodom u nedavnom ratu“, kazao je, uz ostalo, kardinal Bozanić.

Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zahvalio se nadbiskupu Juriću "za sve što je učinio za nas dok smo mi u BiH vodili svoj teški križni put“.

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić u svojem je obraćanju za vrijeme mise posebice istaknuo kako je nadbiskup Jurić u teškim danima agresije na Hrvatsku osnivao nove župe, podsjetivši na otpor koji je Jurić pružao komunističkom režimu.

„Pod pritiskom bezočnog komunizma bio nam je jaka snaga i ohrabrenje. U teškim godinama progona svećenika bio je spreman i život svoj dati“, kazao je nadbiskup Barišić.

Generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić je pročitao izraze blizine što ih pape Benedikta XVI. "Izražavamo iskreno suosjećanje i žalost. Iako je bio u miru, nadbiskup Jurić je bio aktivan“, naveo je Sveti Otac. Pri tomu je Sveti otac naglasio kako je u teškim vremenima minulog rata nadbiskup Jurić otvorio vrata svoje nadbiskupije mnogim prognanicima.

Od nadbiskupa Jurića prigodnim se govorom oprostio i provincijal Franjevačke provincije presvetog otkupitelja fra Željko Tolić, a uime dijecezanskih svećenika dugogodišnji tajnik nadbiskupa Jurića don Stipe Ljubas.

U sprovodnom obredu sudjelovao je u nuncij u RH Mario Roberto Cassari.

U ime civilnih vlasti od nadbiskupa Jurića su se oprostili župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, te splitska dogradonačelnica Anđelka Visković.

(Hina) xpgas ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙