FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo simpozij "Klinička endokrinologija"

Autor: tmar
ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - U Zagrebu je danas započeo dvodnevni simpozij "Klinička endokrinologija", na kojemu će se liječnici endokrinolozi i internisti upoznati s novostima u tom području medicine.

Na skupu se okupilo stotinjak liječnika iz Hrvatske i regije, koji će poslušati predavanja nekih od vodećih europskih stručnjaka. Glavne teme skupa su bolesti hipofize, nadbubrežne žlijezde, štitnjače i metaboličke bolesti kostiju, o čemu će biti održano više predavanja te nekoliko radionica.

Endokrinologija se bavi žlijezdama s unutrašnjim izlučivanjem i hormonima koje one proizvode, a utječu na funkciju drugih stanica.

Predsjednik simpozija doc. Darko Kaštelan ističe kako je namjera, uz edukaciju, povezivanje endokrinologa i razmjena znanja radi stvaranja uvjeta za bolju regionalnu suradnju, budući da na skupu, uz hrvatske liječnike, sudjeluju i njihovi kolege iz Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije.

Jedna od tema je i problem nedostatka hormona rasta u odrasloj dobi, budući da se u Hrvatskoj on daje samo djeci kojoj je on neophodan za rast, dok odrasli bolesnici, kojih je između 200 i 300, nakon punoljetnosti prestaju dobivati taj hormon iako je u svijetu praksa da ga nastavljaju uzimati do 25. godine, odnosno do završetak rasta i razvoja, kaže doc. Kaštelan.

(Hina) xmt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙