FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovčani traže odgovornost "Toplane" za nezakonitu naplatu grijanja

Autor: vhor
KARLOVAC, 22. ožujka 2012. (Hina) - Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić (HDZ) primio je danas od karlovačke podružnice Hrvatskih laburista više od 2000 potpisa građana koji zahtijevaju da se utvrdi odgovornost gradske tvrtke Toplane za nezakonitu naplatu grijanja te traže povrat preplaćenog novca.

Na tvrdnju predsjednice karlovačkih laburista Snježane Kirinić da Toplana pri naplati svojih usluga krši najmanje četiri zakona, Jelić je najavio da će svu dokumentaciju proslijediti mjerodavnim tijelima, što su, dodao je, mogli učiniti i laburisti, ali sada bi bilo neozbiljno bilo što prejudicirati.

Važno je istaknuti, rekao je Jelić, da je Toplani Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) treći put, nakon dva odbijanja, odobrila cijenu.

Uza sve probleme koje imamo, čudo je što je ova sezona grijanja spašena jer se moglo dogoditi da grijanja i ne bude. Bez pomoći s nacionalne razine i državnih fondova, nećemo moći, kao ni većina drugih gradova, riješiti taj problem za iduću sezonu grijanja, rekao je Jelić.

Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković ustvrdila je kako je u Karlovcu grijanje skuplje nego u ostalim dijelovima Hrvatske, poput Zagreba ili Velike Gorice, zato što su oni "u sklopu HEP-ova toplinarstva kao velikog sustava".

Dodatni je problem što se po Zakonu o energiji korisnicima ne mogu naplaćivati dvanaestine, nego su zimi računi veliki po odredbi 'koliko trošiš, toliko i plaćaš'.

U ime potpisnika peticije i svih građana koji teško plaćaju račune, Kirinić je rekla kako se nada da će Toplana ipak "vratiti ono što je korisnicima grijanja nezakonito otela preko računa bez potpisanih ugovora i bez poštovanja zakona o obveznim odnosima te da će odgovorni biti kažnjeni što su građane doveli na rub egzistencije".

Gradonačelnik Jelić rekao je kako je paradoks to što je građanima preskupo grijanje koje je ispod ekonomske cijene te da je sasvim sigurno da ona neće padati, nego će i dalje rasti.

"Istina je da bi u ovom trenutku samo na osnovi rasta cijene energenata grijanje u Karlovcu trebalo stajati 450 kuna, a ne 310 kuna po MWh", dodala je Kolaković.

(Hina) xvhor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙