FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Predstavljena knjiga apostolskog nuncija u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 22. ožujka 2012. (Hina) - Knjiga "In honorem, Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u BiH" posvećena djelovanju aktualnog papinskoga izaslanika i stoljetnoj vezi Svete Stolice i Hrvata katolika predstavljena je u srijedu navečer u Mostaru s porukom kako je Sveta Stolica živo zaintresirana za izgradnju harmonije u BiH zasnovane na jednakosti triju naroda i njezinu uključenju u zajednicu europskih država.

Knjiga je sastavljena od pet tematskih cjelina i donosi ugovore između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, bavi se odnosima Svete Stolice i Hrvata katolika te sadrži govore, intervjue i propovijedi nadbiskupa D'Errica, kao i svjedočanstva brojnih uglednika koji su ga imali prigodu upoznati. Među njima je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je napisao da je nuncij D'Errico čovjek s iznimnim osjećajem za pravdu i mir te pridonosi uspostavi društvenog dijaloga i pomirenja u BiH.

U govoru na predstavljanju knjige, održanom u sklopu zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, nuncij D'Errico pozvao je političare na zajedništvo, i među samim Hrvatima i s druga dva naroda, u pravcu izgradnje pravednijeg društva, ističući da Sveta Stolica snažno podupire uključenje BiH u Europsku uniju.

O knjizi su govorili sveučilišni profesori Marijan Šunjić i Miroslav Palameta, predstavnik Styria grupe Ivan Tolj, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar, banjolučki biskup Franjo Komarica i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Istaknuvši značaj knjige, kardinal Puljić rekao je kako je u brojnim prigodama svjedočio razgovorima papinskog izaslanika sa svjetskim diplomatima i dužnosnicima u kojima je principijelno pozivao na izgradnji jednake pozicije svih triju naroda u BiH.

Knjigu su zajednički izdali Styria, Večernji list BiH, Matica hrvatska Mostar i HKD Napredak.

Sav prihod od prodaje knjiga ići će u fond za pomoć djeci u Burundiju, gdje je krajem prošle godine ubijena misionarka, časna sestra iz BiH Lukrecija Mandić.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙