FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuskoj kandidatkinji Evi Joly nagrada za ekologiju

Autor: rtom
OSLO, 21. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Nagrada Sofie za okoliš i održivi razvoj, koju je utemeljio uspješni norveški autor Jostein Gaarder, dodijeljena je u srijedu Evi Joly, kandidatkinji za francuske predsjedničke izbore, zbog njezine "neumorne i hrabre bitke protiv pohlepe koja uzrokuje ljudske i ekološke nevolje".

"Današnji gospodarski sustav u sukobu je s granicama koje nam je priroda nametnula", objavila je Zaklada Sofie, koja je dodijelila nagradu vrijednu 100.000 dolara.

Eva Joly pokazala je razumijevanje za način na koji zeleno gospodarstvo, lišeno korupcije i financijske spekulacije može poticati gospodarski, društveni i ekološki razvoj.

Bivša francusko-norveška sutkinja, 68-godišnja Joly poznata je po istrazi u aferi Elf kojom je razotkrila korupciju dijela francuskog političkog i gospodarskog svijeta 90-ih godina.

Danas kao kandidatkinja ekološkog pokreta EELV, Joly se bori protiv "poreznih rajeva" u koje se svake godine "skrije više od 1.000 milijarda dolara", većinom iz zemalja u razvoju, ističe Zaklada Sofie.

"Joly je rasvijetlila način na koji porezni raj priječi razvoj, što naziva "modernim oblikom kolonijalizma".

Nagradu Sofie utemeljio je 1997., norveški prisac Jostein Gaarder, autor uspješnice "Sofies verden", (preveden u Hrvatskoj kao "Sofijin svijet").

Nagradu je, među ostalima, dobila i kenijska ekologinja Wangari Maathai (2004.), koja je iste godine primila i Nobelovu nagradu za mir te kanadska predstavnica Inuita Sheila Watt-Cloutier (2005.) ili australski novinar John Pilger (2003.).

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙