FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Odbor za zdravstvo o dugovanju i naplati potraživanja zdravstvenih ustanova

Autor: dber
ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Dugovanja zagrebačkih zdravstvenih ustanova, problemi s naplatom potraživanja i iznajmljivanjem prostora danas su bili glavnom temom Odbora za zdravstvo zagrebačke Gradske skupštine na kojoj je prihvaćeno i izvješće o provedbi mjera iz Strategije izjednačavanja osoba s invaliditetom od 2011. do 2015., kao i izvješće o provedbi Programa socijalne politike.

Tako se na sjednici kojom je predsjedao predsjednik Odbora Dragan Korolija Marinić, moglo čuti da Poliklinika za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Drago Čop" i dalje "muku muči" s prevelikom zakupninom koju plaća Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. "Sadašnji vlasnik zgrade, mirovinski fond, naplaćuje poliklinici komercijalnu najamninu kao da je riječ o komercijalnoj djelatnosti otkupa zlata, a ne ustanovi koja je predvodnica reumatologije ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji", bio je oštar predsjednik Upravnog vijeća Miroslav Rožić pitajući je li poliklinika kažnjena samo zato što joj je osnivač Grad Zagreb.

Problem s prostorom trebala bi riješiti i Psihijatrijska bolnica "Sveti Ivan" izgradnjom trećeg odjela za što je Grad Zagreb po sporazumu obavezan izdvojiti 30 milijuna kuna i dosad je izdvojio polovicu iznosa, dok će se rok 31. ožujka, za naplatu druge polovice iznosa, aneksom ipak prolongirati.

Kao glavni problem iz Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba su izdvojili 24 milijuna nenaplaćenih potraživanja te su zatražili i dogovor sa Gradom Zagrebom oko obročne naplate 3,48 milijuna kuna izražavajući nadu da će ulaganje u zdravstvenu preventivu ubuduće biti bolje prepoznato. Podmirivanje dugovanja od strane Grada Zagreba očekuju i u Gradskim ljekarnama Zagreb za nabavku antiviruletika Tamiflu i ističu da je od 6,2 milijuna kuna Grad dosad vratio 2,5 milijuna. Istakli su da im je kredit iz 2003. vratila zagrebačka bolnica "Sveti Duh", ali da još nisu plaćene kamate.

Ravnatelj bolnice Miran Martinac potvrdio je da su Gradske ljekarne posudile novac bolnici "kao prijatelju u nevolji" i da su oni vratili glavnicu, no pita se tko je odgovoran da je ostalo za platiti četiri milijuna kamata. "Je li normalno da dvije gradske ustanove jedna drugoj naplaćuju kamate?", upitao je. Požalio se i kako Grad Zagreb u 2011. nije pratio obveze prema svojoj najelitnijoj bolnici i da im prijeti veliki dug (od 30-ak milijuna kuna). U raspravi je ocijenjeno kako je apsurdno da su problem one bolnice i zdravstvene ustanove koje dobro i kvalitetno rade i "prebacuju" ono za što su plaćene te da nema rješenja bez rješavanja tog apsurda.

Iz Doma zdravlja zapad naveli su kako je teret financiranja Centra za mentalno zdravlje "pao na njihova leđa", no da se svejedno žele natjecati s privatnom praksom te su izrazili nadu da će iz Grad pratiti u izvršavanju takve razine primarne zdravstvene zaštite.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar rekao je kako nije sporno da Grad Zagreb mora ispuniti sve svoje obveze, no pitanje je kojim tempom te izrazio nadu da će sa svim zdravstvenim ustanovama u gradskom vlasništu moći o tome potpisati nagodbe.

Odbor za zdravstvo suglasan je s izmjenama Statuta Zavoda za hitnu medicinu kojima se djelatnost sanitetskog prijevoza vraća u sustav Zavoda, a isto će predložiti i Gradskoj skupštini.

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙