FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt za jačanje Ministarstva regionalnog razvoja

Autor: tmis
ZAGREB, 19. ožujka 2012. (Hina) - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u suradnji sa partnerima, istoimenim ministarstvima Italije i Poljske do kolovoza 2013. provodit će projekt "Pomoć pri upravljanju Ciljem 3 unutar Kohezijske politike" koji s blizu 800 tisuća eura financira EU fond IPA 2008. i čiji je cilj ojačati institucionalne kapacitete hrvatskog ministarstva za korištenje strukturnih fondova i uspostavu učinkovitog sustava upravljanja fondovima EU-a.

Istaknuo je to na današnjem predstavljanju tog projekta koje je osim predstavnika hrvatskog, talijanskog i poljskog ministarstva okupilo i stotinjak predstavnika diplomatskog zbora u Hrvatskoj, saborske zastupnike, državne dužnosnike te predstavnike županija i gradova.

Projekt je već počeo, u prosincu prošle godine, a ocjenivši ga izuzetno važnim za Hrvatsku zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Jakša Puljiz naglasio je kako će pomoći u pripremi za teritorijalnu i prekograničnu suradnju što su temelji kohezijske politike EU-a.

Hrvatska ima itetako razloga za sudjelovanje u toj politici te su joj dobrodošla sva pozitivna iskustva i praksa drugih zemalja, posebno Italije kao stare i Poljske kao nove članice EU-a koja se pokazala i izrazito učinkovitom u povlačenju sredstava iz EU fondova, kazao je Puljiz.

Istaknuvši važnost kohezijske politike EU-a za smanjenje razlika između regija, šef Odjela za provedbu projekata iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj Richard Masa uvjeren je kako će Hrvatska nakon ovog projekta biti spremna i za nove programe te politike koji se na razini EU-a pripremaju za novo razdoblje od 2014. do 2020.

Njome će se, kao i do sada, nastaviti promovirati i poticati prekogranična, transnacionalna i regionalna suradnja koja pridonosi solidarnosti među regijama te njihovom boljitku općenito.

Slično je kazao i predstavnik poljskog Ministarstva regionalnog razvoja Rafal Balinski vjerujući da će suradnja Italije, Poljske i Hrvatske na ovom projektu pomoći djelotvornosti upravljanja u hrvatskom ministarstvu koje mora biti sposobno registrirati sve fondove EU-a i dobro raspolagati s novcem.

Talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro poručila je da je projekt od presudne važnosti uz ostalo i zbog suradnje Hrvatske i Italije u regionalnim politikama, ali i zaštiti Jadrana i okoliša.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙