FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vremena se mijenjaju u Mianmaru: vlada tuži list za klevetu

Autor: dmus
YANGON, 15. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Mianmarska vlada zaprijetila je tužbom jednom dnevniku zbog članka o navodnoj korupciji u više ministarstava, koji je bio svojevrstan test toga do koje granice idu novouvedene medijske slobode pod civilnom vlašću.

Državni dnevnik Myanmar Alin objavio je da Ministarstvo rudarstva namjerava poduzeti pravne korake protiv najvećeg privatnog dnevnika Voice Weeklyja, zbog članka o navodnoj utaji sredstava, koji bi, piše Alin, mogao "ugroziti ugled" ministarstva i "narušiti povjerenje javnosti".

Cenzura u mianmarskim medijima smanjena je u posljednje vrijeme, nakon desetljeća čvrste kontrole koju su provodile vojne vlasti, kad su mnogi novinari bili zatvarani, a privatne tiskovine bile izložene strogim provjerama koje su onemogućavale ikakvo kritiziranje vlasti.

Voice Weekly u ponedjeljak je objavio priču o nepravilnostima u raspodjeli stotina milijuna kjata (100 kjata je oko 0,6 kuna) koji su bili na raspolaganju raznim ministarstvima, među kojima i ministarstvu rudarstva, pozivajući se na prošlotjedno izvješće državne revizije parlamentarnim zastupnicima, koje je procurilo u javnost.

U izradi je novi nacrt zakona o medijima koji bi dodatno trebao smanjiti cenzuru, iako su posljednjih mjeseci objavljivani razgovori s oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi i drugim javnim osobama koje su kritički govorile o vladi, što je još prije godinu dana bilo nezamislivo.

To su pozdravile zapadne zemlje koje i dalje drže na snazi sankcije protiv Mianmara, ocjenjujući to potvrdom da tamošnja civilna vlast doista namjerava provesti reforme.

Glavni urednik lista Voice Weekly Kyaw Min Swe ostao je pri tvrdnji da je priča o korupciji istinita i da su raspolagali dovoljnim dokazima za objavu članka. "Mi smo vrlo profesionalni. Ne želimo nanijeti štetu nikome i ničemu i nikad ne bismo objavili tako osjetljivu stvar, a da nemamo konretnih i stvarnih dokaza", rekao je.

(Hina) xdam ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙