FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO usvojio plan protiv infiltracije talibana u Afganistanu

Autor: dmus
BRUXELLES, 14. ožujka 2012. (Hina/AFP) - NATO je usvojio akcijski plan učinkovitije borbe protiv ubacivanja talibana u afganistansku vojsku, što je zatražila Francuska nakon smrti četiriju svojih vojnika koje je u siječnju ubio afganistanski vojnik, objavila je u srijedu glasnogovornica saveza Oana Lungescu.

Plan koji je odobrilo vojno zapovjedništvo NATO-a sadrži "niz različitih mjera povezanih s novačenjem, nadzorom, obukom i formacijom", rekla je Lungescu na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Poseban će se naglasak staviti na edukaciju glede kulturnih razlika između Afganistanaca i Zapadnjaka u cilju "premošćivanja jaza koji može uzrokovati nasilje i neprijateljstvo" između snaga NATO-a i afganistanskih vojnika, dodala je.

Napadi ubačenih talibana u afganistanske snage čine oko 6 posto od ukupnog broja poginulih vojnika međunarodne koalicije, pema podacima tajnog izvješća NATO-a.

Planom se predviđa stvaranje "protuinfiltracijske" službe u afganistanskoj vojsci koja bi trebala "otkriti osobe sumnjivog ponašanja", one s "psihološkim problemima" ili one koji "se vraćaju iz susjednih zemalja, poput Pakistana", rekla je glasnogovornica.

Akcijski plan, koji će se "još razvijati", trebao bi smanjiti uzroke nezadovoljstva u afganistanskoj vojsci, bilo zbog kašnjenja plaća, odlaska na odmor ili posjedovanja oružja, a predviđa i provedbu kontrola na droge.

(Hina) xdam ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙