FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 14. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja obavlja poslove zaštite tržišnog natjecanja te odobravanja nadzora provedbe i eventualnog povrata državnih potpora, u 2010. riješila je 323 predmeta od čega 250 iz područja tržišnog natjecanja i 73 iz područja državnih potpora, izvijestila je danas u Hrvatskom saboru ravnateljica Agencije Olgica Spevec. U izvješću o radu agencije u 2010. godini navodi se i da je Agencija odgovorila na više od 200 upita poduzetnika te provodila mjere iz svoje nadležnosti usmjerene na restrukturiranje odnosno privatizaciju hrvatskih brodogradilišta. Spevec je izvijestila kako je Upravni sud donio ukupno 19 odluka po tužbama protiv odluka Agencije, a sve su one u cijelosti potvrdile rješenja ili zaključke Agencije, ili su odbačene. I Ustavni sud u svojim je odlukama iz 2008. i 2010. godine u cijelosti potvrdio zakonitost i ustavnost odluka Agencije, odbivši ustavne tužbe podnesene protiv presuda Upravnog suda kojima su potvrđena rješenja Agencije, kazala je Spevec. Podsjetila je i kako je rad agencije, od listopada 2010. obilježila i primjena novog Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja koji je donesen u cilju daljnjeg usklađivanja sustava zaštite tržišnog natjecanja sa sustavom koji vrijedi u EU.

ZAGREB - Hrvatski sabor na početku sjednice po hitnom je postupku u proceduru uvrstio dvije izmjene zakona, a takvom su se postupku usprotivili Jadranka Kosor (HDZ) i Hrvatski laburist Nikola Vuljanić ocjenjujući da uvrštavanje zakona po hitnom postupku može sličiti na izvanredno stanje u državi. Po hitnom postupku danas su u proceduru uvršteni prijedlozi izmjene zakona o državnim službenicima i izmjene zakona o Registru vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. "Iznenadit ćete se. I ja sam za to da zakoni idu po redovnoj proceduri", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem. Dodao je kako će tražiti od Vlade RH da što više zakonskih prijedloga ide u redovitu proceduru, a u hitni postupak s posebnim obrazloženjem. Izmjena zakona o grobljima, međutim, ide u redovitu proceduru jer u trenutku glasovanja u sabornici nije bilo kvoruma. "Ni jedan od tih zakona ne zaslužuje hitnu proceduru", ocijenila je Kosor, a i Vuljanić je pitao kad će konačno dobiti zakone koji idu u redovitu proceduru i u normalni postupak. "Ovako sličimo na glasačku mašineriju koja samo diže lijevu ili desnu ruku", kazao je.

ZAGREB - U Zagrebu se danas održava konferencija o intelektualnom vlasništvu "Intelektiv" u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham), koja bi kroz niz stručnih predavanja trebala sudionicima pružiti uvid u kretanje zakonodavstva Europske unije u području intelektualnog vlasništva te dati pregled situacije u srednjoj i istočnoj Europi i Hrvatskoj. Otvorenju konferencije nazočio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je istaknuo kako su intelektualno vlasništvo i njegova zaštita vrlo važni za gospodarstvo i napredak jednog društva. Hrvatska, naglasio je, ima dobro uređeno zakonodavstvo u tom području, koje je prošlo screening EU, ali ga treba primijeniti u praksi. Podsjetivši na riječi američkog predsjednika Billa Clintona da Amerika svoj uspjeh duguje pameti, predsjednik je ocijenio kako i Hrvatska ima potencijala da svoje gospodarstvo i društvo gradi na znanju. I predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Ivan Vidaković istaknuo je kako je intelektualno vlasništvo snažan oslonac gospodarstvu i njegovoj konkurentnosti te ga treba podupirati i štititi.

ZAGREB - Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju organizatori su konferencije "Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika" koja će se održati u petak, 16. ožujka u splitskom hotelu "Le Meridein Lav“ u 10 sati. Sudionici će na skupu odgovoriti na više pitanja: Što hrvatske poljoprivrednike očekuje u Europskoj uniji, kako se hrvatska administracija pripremila za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, kojih pravila se trebaju pridržavati hrvatski poljoprivrednici i kakva su iskustva europskih poljoprivrednika.

SPLIT - Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 61-godišnje M. J. koju sumnjiči da je kriva za požar u Gustirni kod Trogira koji je izbio u utorak rano poslijepodne, a u kojem je izgorjelo 10 hektara borove šume, maslinika i niskog raslinja, doznaje se danas u policiji. Žena je jučer u 14,20 sati u svom masliniku spaljivala korov kada joj je vatra u jednom trenutku izmakla kontroli i proširila na veći dio šume, pa je izgorjelo 10 hektara borovine, maslinika i niskog raslinja. Taj je požar jučer gasilo 25 vatrogasaca iz DVD- a Trogir, Marina, Slatine i Seget Vranjica sa pet vozila, a iz zraka im je pomagao helikopter s uređajem za gašenje. U 17 sati je požar lokaliziran, a na požarištu su cijelu noć dežurali vatrogasci koji su natapali rubna područja.

OSIJEK - Policija će kazneno prijaviti 41-godišnjaka iz Ivanovca, koji je sa 100 kuna pokušao podmititi djelatnike prometne policije, izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjska. Prometni policajci su jučer u Ulici Hrvatske Republike u osječkom prigradskom naselju Antunovcu tijekom nadzora prometa zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 41-godišnjak. Nakon što mu je priopćeno da je počinio prometni prekršaj, on je iz novčanika izvadio novčanicu od 100 kuna koju je stavio u službeno vozilo. Osumnjičeniku slijedi kaznena prijava za kazneno djelo davanja mita.

ZAGREB - Požar otvorenog prostora u Gustirni kod Trogira, koji je počeo jučer rano popodne, ugašen je jutros u 5 sati, izvijestio je DUZS. U gašenju požara su sudjelovali DVD Trogir, DVD Marina, DVD Slatine, DVD Seget Vranjica i DVD Rogoznica s ukupno 24 vatrogasaca i sedam vatrogasnih vozila, a požar iz zraka je gasio helikopter s uređajem za gašenje. Opožareno je oko 10 ha mješovitog raslinja. Vatrogasno operativno središte DUZS-a zaprimilo je danas u 7,41 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na predjelu Gornji Žagrovići, Golubić, kod Knina. U gašenju sudjeluju JVP Knin i DVD Knin s ukupno devet vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila, a požar iz zraka gasi Canadair . Požarom je zahvaćen jedan hektar borove šume.

ZAGREB - Revija amaterskog filma (RAF), najveća smotra neprofesijskog, studentskog i amaterskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj i regiji, održat će se od 19. do 24. ožujka u Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. U šest dana trajanja jedanaestog izdanja RAF-a u glavnom programu prikazat će se skoro 200 filmova podijeljenih u četiri katergorije - RAF kratkiši, srednji metar, dugi metar i Kids&Teens. Po riječima koordinatorica programa Ive Jelinčić i Vanje Daskalović, ove godine program je raznolik i zanimljiv, a u mnoštvu kratkih igranih filmova kvalitetom ističu srednji i dugi dokumentarci. Izdvojile su program RAF preporuča u večernjem terminu, te Kids&Teens koji, ocijenile su, iz godine u godinu postaje kvalitetniji. Ove godine revija se fokusira na domaće, regionalne i svjetske umjetničke akademije i filmske škole, te je uvedena posebna kategorija za njih u kojoj će se najbolji film, na ceremoniji zatvaranja, nagraditi s 500 eura. Najveći odaziv za tu kategoriju bio je sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, te studenata iz Srbije, Poljske i Španjolske.

ZAGREB - Katolički tjednik „Glas Koncila“ u najnovijem broju piše da bi se ponašanje prema naftnim poljima u Siriji članova sadašnje hrvatske vlade moglo ocijeniti „ne samo protuzakonitim, nemoralnim nego i izdajničkim“. U uredničkom komentaru „Više od kršenja zakona“ Ivan Miklenić osvrće se na nalaze državne revizije 2010. te na odluku hrvatske vlade o povlačenju Ine iz Sirije sa svojih naftnih polja. Podsjetivši kako su mediji relativno stidljivo prenijeli tu vijest, Miklenić u komentaru napominje kako Hrvatska još nije članica EU te je odluka o sankcijama prema Siriji ne može obvezivati. Budući da se radi o naftnim poljima, kako javljaju mediji, vrijednim čak 20 milijarda dolara, kako se navodi u komentaru, nameće se pitanje što je to motiviralo ili natjeralo hrvatsku vladu da tako promptno i spremno riskira tako golemu vrijednost.

ZAGREB - Na prvi dan proljeća, koje ove godine kalendarski počinje 20. ožujka u 6,14 sati, u parku Maksimiru za posjetitelje će biti organizirane edukativne ture za upoznavanje proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara. Riječ je o događanju pod nazivom "Upoznavanje proljetnica Hrvatske i Maksimira" koje organiziraju Državni zavod za zaštitu prirode i Javna ustanova "Maksimir", koji pozivaju građane da 20. ožujka od 10 do 12 sati dođu u park Maksimir. U 10 i 11 sati za posjetitelje će biti organizirane edukativne ture za upoznavanje proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara, a u 10 sati ispred Infocentra parka Maksimir u Vratarevoj kućici bit će predstavljeni brošura i plakat "Proljetnice u Hrvatskoj", koje je izdao Državni zavod za zaštitu prirode. U brošuri se obrađuju proljetnice općenito, one s kojima se susrećemo na livadama i u šumama, one najzanimljivije i najprivlačnije, s posebnim naglaskom na one koje su rijetke, ugrožene i/ili zaštićene. Među najpoznatijim proljetnicama su visibaba, jaglac, šumarice, proljetni drijemovac, ljubice i td.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙