FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izloženi prijedlozi za uređenje trga u središtu Rijeke

Autor: dsil
RIJEKA , 13. ožujka 2012. (Hina) - U prostoru galerije palače Garbas u riječkom Starom gradu danas je otvorena izložba natječajnih radova za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog uređenja Trga pul Vele crikve u središtu grada na kojem je prvu nagradu osvojio rad zagrebačkog arhitekta Igora Franića.

Izložba obuhvaća petnaest radova pristiglih na natječaj Grada Rijeke i Društva arhitekata Rijeke raspisan u rujnu 2011. za izradu idejnog rješenja uređenja Trga koje bi trebalo pomiriti funkcionalnost javnog gradskog prostora i prezentaciju arheološkog nalazišta.

Natječajem se željelo dobiti najbolje rješenje uređenja trga pred crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu uz primjerenu prezentaciju arheoloških nalaza među kojima su najistaknutiji ostatci rimskih termi te ranokršćanske bazilike s vrijednim mozaicima.

Predsjednik ocjenjivačkog suda Nenad Fabijanić podsjetio je da je na doradu poslano pet najbolje rangiranih radova koji su nudili vrlo avangardna rješenja te da je od tih radova najuspješniji bio onaj Igora Franića. Drugu nagradu osvojio je rad Nikole Bašića, a treću rad Vesne Milutin, Zorislava Petrića i Jurice Sinkovića.

Fabijanić je kazao da prije realizacije projekta predstoji temeljita restauracija i konzerviranje nalaza te sanacija zvonika crkve, koji se zbog nakošenosti naziva Kosi toranj.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je da je ovaj projekt dio osmišljene politike za predstavljanje rimske baštine Rijeke. U sklopu toga su u proteklih pet godina istraženi rimski nalazi na ovome trgu te na bivšem vojnom zapovjedništvu Principiju, kod Koblerova trga, rekao je Obersnel i najavio početak uređenja prostora Principija po projektu Nenada Fabijanića do kraja ove godine.

Arheološkim istraživanjima na Trgu pul Vele crikve otkrivene su dvije građevinske faze antičkog termalnog kompleksa, snažan bedem koji je opasavao grad, manji dio antičke prometnice, ostaci ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća s reprezentativnim mozaicima i prvim cjelovitim sarkofagom pronađenim na području Rijeke te kasnosrednjovjekovno groblje. Istraživanjima je prikupljena i znatna količina pokretnih arheoloških nalaza.

Izložba ostaje otvorena do 27. ožujka.

(Hina) xdsil ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙