FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Amerikanci otišli, Al Kaida prijetnja miru

Autor: vkla
BAGDAD, 9. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Ako su se Iračani nadali da će prošlogodišnje povlačenje američkih postrojbi konačno označiti i kraj rata, Al Kaida i sunitski ekstremisti odlučni su dokazati suprotno, piše u petak Reuters.

Svakodnevni bombaški napadi i pucnjave i dalje su endemske pojave. U posljednja tri mjeseca, u napadima koji se pripisuju Al Kaidi i njoj srodnim skupinama poginulo je najmanje 250 ljudi.

Povratak sveopćem sektaškom ratu u kojem je u razdoblju 2006. i 2007. poginulo više desetaka tisuća Iračana nije izvjestan, kao što ni Al'Kaida ne prijeti zauzimanjem cijelog područja Iraka. Ali, za razliku od šijitskih ekstremističkih skupina, koje su uvelike izrazile spremnost da polože oružje nakon odlaska američkih trupa, Al'Kaida i druge sunitske skupine na pokazuju znakove odustajanja od oružanih napada. S odlaskom američkih vojnih snaga, Al'Kaida i njezini saveznici vratili su se sektaškoj retorici, pozivajući sve sunite da se ujedine u bitki protiv vlade u Bagdadu pod šijitskim vodstvom.

"Dolazi faza pune konfrontacije i rata protiv odvratnih šijita, sviđalo se to vama ili ne", poručila je Al Kaidi bliska sunitska skupina Islamska država Irak nakon preuzimanja odgovornosti za napad na iračke snage sigurnosti 23. veljače u kojem je ubijeno 60 vojnika i policajaca.

Druga sunitsla skupina, Islamska vojska, objavila je da će se rat nastaviti sve dok se ne izbrišu "učinci" američke okupacije.

Iračke vlasti tvrde da stanje u zemlji drže pod kontrolom. Zamjenik ministra unutarnjih poslova Adnan Al-Asadi je priopćio da se broj napada u odnosu na prošle godine smanjio za 80 posto, pripisujući povremeno nasilje terorističkim skupinama koje žele dokazati da su "još na sceni".

Šijiti u Iraku čine uvjerljivu većinu stanovništva, ali ih suniti optužuju da su otpadnici koji su iznevjerili islam. Irački ogranak Al Kaide njeguje snažnu protuzapadnu ideologiju, s ciljem obnove strogog sunitskog kalifata koji je vladao arapskim svijetom u srednjovjekovlju.

(Hina) xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙