FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze jačaju nakon uspješne zamjene grčkih obveznica

Autor: neba
LONDON, 9. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, zahvaljujući uspješnoj zamjeni grčkih obveznica, no ulagači su oprezni uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.075 bodova.

Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,2 posto, dok su londonski FTSE i pariški CAC u 9,30 sati bili u minusu oko 0,1 posto.

Grčko ministarstvo financija izvijestilo je jutros da je u jučerašnjoj aukciji 85,8 posto privatnih kreditora prihvatilo ponudu o zamjeni postojećih grčkih obveznica novima, čime je postignut cilj najvećeg restrukturiranja državnog duga u povijesti.

Zamjenom obveznica otpisat će se oko 100 milijardi eura dugova Grčke, a time je ispunjen i uvjet potreban da bi Atena dobila drugi paket pomoći od Europske unije i MMF-a vrijedan 130 milijardi eura te tako izbjegla bankrot.

Takav se rasplet grčke dužničke drame očekivao, pa na tržištima ne vlada euforija. Tim više što su ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno poslijepodne i koje bi moglo znatno utjecati na kratkoročno usmjerenje tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 1,7 posto, na 9.929 bodova, a u jednom se trenutku, po prvi puta nakon sedam mjeseci, probio iznad psihološki važne razine od 10.000 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙