FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 9. ožujka

Autor: smar
ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 9. ožujka:

ZAGREB - Nastavak 3. sjednice Hrvatskog sabora u sklopu koje će zastupnici raspravljati i glasovati o prijedlogu ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske EU ratificiralo je pet od 27 zemalja EU-a: Malta, Slovačka, Mađarska, Bugarska i Italija. Hrvatska je Ugovor potpisala 9. prosinca prošle godine, kada su u Bruxellesu svoj potpis na taj dokument stavili predsjednik Republike Ivo Josipović i bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica Europske unije (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

OPATIJA - U sklopu Dana antifašizma u Opatiji će se održati panel rasprava na temu "Antifašizam i desni radikalizam u Hrvatskoj i Europi" kojem će prisustvovat predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Uz njega, sudjelovat će i Lino Veljak, Franko Dota i Žarko Puhovski, a moderator rasprave je kolumnist Novog lista Neven Šantić (16,30 sati, Villa Antonio, Vladimira Nazora 2).

RIJEKA - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočit će Akademskoj donatorskoj večeri koju organiziraju Nacionalna Zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu i Sveučilište u Rijeci, u suradnji sa Zakladom Sveučilišta u Rijeci. Sav prihod od prikupljenih donacija namijenjen je fondu za dodjelu studentskih stipendija Nacionalne Zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu i Zaklade Sveučilišta u Rijeci (18,30 sati, restoran Sveučilišnog kampusa).

ZAGREB - Početak suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin. Na suđenju se očekuje svjedočenje Glavaša i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina (11 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

PULA - Prijevremeno puštanje Fikreta Abdića iz pulskoga zatvora pošto je odslužio dvije trećine kazne - deset godina i devet mjeseci zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne. Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinačio je kaznu u 15 godina. Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i BiH po optužnici tužiteljstva BiH, a na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći. Proglašen je krivim zbog uspostave tzv. Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne protivno Ustavu BiH te zato što je kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje pet tisuća protivnika uspostave te pokrajine, a u kojima je zbog zlostavljanja umrlo najmanje troje ljudi (Silvija Strahimira Kranjčevića 6).

RIJEKA - Udruga za razvoj visokoga školstva "Universitas" organizira tribinu pod nazivom "Hrvatska znanost i visoko obrazovanje na prekretnici – kako dalje?" na kojoj će sudjelovati ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i njegovi pomoćnici Ružica Beljo Lučić i Saša Zelenika (12 sati, Učiteljski fakultet, Sveučilišni kampus).

ZAGREB - Konferencija za novinare Demokratskog centra (DC) na temu "Konzumiranje droga kao 'stil života', jesmo li ozbiljni o ozbiljnoj temi? - Između SDP-ova i HDZ-ova rješenja, postoje i bolja". DC će iznijet prijedloge povodom izmjena Kaznenog zakona kojima se posjedovanje droge za osobne potrebe prebacuje iz kaznene u prekršajnu odgovornost. O temi će govoriti predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt i član Predsjedništva DC-a i koordinator za politička pitanja Petar Bašić (11 sati, prostorije Središnjice DC-a, Ilica 48/I).

ZAGREB - Transparency International Hrvatska (TIH) organizira okrugli stol pod nazivom "Kako učiniti financiranje političkih aktivnosti preglednijim". Cilj okruglog stola je analiza prve godine primjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te razmatranje mogućnosti njegova unapređenja. Prisutnima će se pozdravnim govorom obratiti predsjednik TIH-a Nikola Kristić, predsjednik GRECO-a Marin Mrčela, Veleposlanik Kraljevine Norveške Henrik Ofstad, šef Delegacije EU u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren i ministar uprave Republike Hrvatske Arsen Bauk. U radu okruglog stola sudjelovat će stručnjaci GRECO-a, profesori sa Sveučilišta u Zagrebu, Beogradu, Lisabonu i Mariboru, stručnjaci i predstavnici tijela nadležnih za kontrolu izbora i nevladinih udruga iz Hrvatske i inozemstva te predstavnici nadzornih tijela u Hrvatskoj i hrvatskih političkih stranaka (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića, Markov trg 6).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu "Tjedna mozga", koji će se u Hrvatskoj održati od 12. do 18. ožujka (11 sati, Hrvatski institut za istraživanje mozga, Šalata 12). Inicijativa Dana Alliancea poznata u svijetu kao Brain Awareness Week - "Tjedan mozga" obilježava se jedanaesti put u Hrvatskoj. Cilj te inicijative jest upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću. Glavni organizatori "Tjedna mozga" su Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost kao pridruženi član "European Dana Alliance for the Brain" (EDAB) u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (Razred za medicinske znanosti), Medicinskim fakultetom i sveučilišnim klinikama u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu te udrugama, školama i drugim javnim ustanovama.

ZAGREB - Konferencija za novinare povodom nastupa hrvatskih nakladnika i autora na Sajmu knjiga u Leipzigu od 15. do 18 ožujka 2012. godine. Program, katalog i pojedinosti nastupa predstavit će ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i načelnica Odjela za promidžbu knjige i čitanja Dubravka Đurić Nemec. Konferenciji će prisustvovati i predstavnici Zajednice nakladnika i knjižara kao organizatora nastupa te nakladnici hrvatskih izdanja djela autora čije su knjige prevedene na njemački i koji će gostovati na Sajmu knjiga (10 sati, Velika dvorana Ministarstva kulture, Runjaninova 2).

ZAGREB - Javna tribina "Spašavanje Meštrovićevog spomenika Ruđer-Tesla" u organizaciji podružnice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) na Institutu Ruđer Bošković (IRB) Na tribini će eminentni stručnjaci iz povijesti umjetnosti dati svoj iskaz i preporuke u svezi Meštrovićevih spomenika Ruđeru i Tesli (11 sati, plava dvorana 3. krila IRB-a, Bijenička cesta 54).

ZAGREB - Premijera predstave 'Regoč' prema djelu Ivane Brlić Mažuranić u režiji Dore Ruždjak Podolski (Gradsko kazalište Trešnja, Mošćenička 1).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

poslijepodne - Milka Ćurković

navečer - Neven Leskovar

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙