FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjeliš: natječaj za docente psihologije na HS i FF

Autor: mbur
ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Sveučilište u Zagrebu pokrenut će natječaj za zaposlenje devet novih docenata psihologije, od kojih će dio raditi na studiju psihologije na Hrvatskim studijima (HS) a dio na Filozofskom fakultetu (FF), izjavio je rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš koji se nada da će rješavanjem nedostatka kadrova na tom studiju i uz druge predložene mjere Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, koje je uskratilo dopusnicu studiju psihologije na Hrvatskim studijima, ponovno odobriti uvjetnu dopusnicu tom studiju.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš izjavio je danas za Hinu, nakon što se vratio sa sastanka u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, da je prihvaćeno njegovo očitovanje, odnosno, prijedlog akcijskog plana s koracima kojima bi se riješila pitanja nedostatka kadrova i racionalizirali studijski programi, koji se unutar polja psihologije, komunikologije i sociologije sada izvode na Sveučilištu u Zagrebu.

"Ministarstvo je dalo pozitivan odgovor na pismo i pokrenut ćemo natječaj za zapošljavanje devet novih docenata na psihologiji, i to četiri zaposlenika na HS-u i pet zaposlenika s 50-postotnim angažmanom na HS-u i 50-postotnim na Filozofskom fakultetu", kazao je.

Drži da novih devet mjesta nije novi trošak za državu u odnosu na sredstva koja su se izdvajala za vanjsku suradnju. "Na studiju psihologije HS-a bilo je oko 80 posto vanjske suradnje i to predavača s Instituta Ivo Pilar. Ta sredstva su bila značajna i ona će se sada dijelom prevesti u zapošljavanje novih mladih ljudi. Državi je to u interesu, mladim ljudima i Sveučilištu", poručio je rektor. Drži da bi to trebalo popraviti kadrovsku situaciju psihologije na HS. Zaključio je kako se tim mjerama ide u "smjeru jačanja psihologije na HS, donekle i jačanja i na FF".

Pojasnio je kako će studij psihologije biti zajednički studij, gdje će obje sastavnice napraviti raspored nastave koja će se održavati na dva mjesta. "Na njima je da zajednički sagledaju što je najbolje rješenje. Kao rektor vidim da se na sveučilištima takve stvari organiziraju zajedničkim studijskim programima", rekao je rektor.

Bjeliš kaže kako je to za sada jedini studijski program na HS koji će biti usklađen sa Sveučilištem, dodajući da Sveučilište od početka Bolonjskog procesa prati problem paralelnih studija. "Sveučilište to mora rješavati a ovaj je puta psihologija u prvom planu zbog neizdavanja dopusunice", istaknuo je.

Napomenuo je da se sada studij psihologije nastavlja te izrazio nadu da će Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje, koje je uskratilo dopusnicu za prediplomski i diplomski sveučilišni studij psihologije na HS-u, odobriti uvjetnu dopusnicu za studij psihologije. "Kada dobiju naše materijale i vide što smo napravili, nadam se da će dozvoliti nastavak studija", kazao je rektor.

(Hina) xmb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙