FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ostojić: izgradnja pulske bolnice počinje na jesen

Autor: dspo
PULA, 8. ožujka 2012.(Hina) - Ministar zdravlja Rajko Ostojić i istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj su konferenciji za novinare u Puli najavili kako na jesen kreće gradnja nove pulske Opće bolnice čime Istra nakon punih jedanaest godina čekanja dobiva, kako su istaknuli, regionalnu bolnicu najvišeg europskog standarda.

"To je naš dug i to je bila naša obaveza prema Istri," kazao je ministar Ostojić dodavši kako je resorno ministarstvo prije četiri dana raspisao natječaj za financiranje nove pulske Opće bolnice koji će trajati do 4. svibnja.

"Pokušavam biti vjerodostojan, sukladno onome što sam govorio u kampanji da od svih hrvatskih bolnica dvije imaju prioritet, opća bolnica u Puli i Klinički bolnički centar u Rijeci", rekao je.

Ustvrdivši kako Istarska županija ima izvanredne medicinske sestre i sjajne liječnike ali do sada nije imala adekvatne uvjete u bolnici, ministar Ostojić je naglasio kako je situacija u Istri u usporedbi s ostalim županijama po pitanju liste čekanja, osim liste za ultrazvuk dojki, znatno bolja.

Zahvalivši se ministru na odlučnosti i brzini odluka, župan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo što će Istra, kako je rekao, "napokon dobiti bolnicu najvišeg europskog standarda" ocijenivši tu odluku povijesnom. "Nakon jedanaest godina čekanja građani Istre mogu konačno odahnuti jer će sigurnost zdravstvenog standarda izgradnjom nove bolnice biti na najvišoj europskoj razini. Istra je to zaslužila," poručio je župan.

Kapacitet bolnice bit će 594 kreveta, ukupna površina 41.554 četvornih metara, rekao je. Govoreći o financijskoj konstrukciji istaknuo je kako je vrijednost bolnice procijenjena na 750 milijuna kuna, od toga 600 milijuna kuna osigurat će se putem kredita banaka a 150 milijuna kuna je vrijednost opreme koja se namjerava financirati iz strukturnih fondova EU, u dogovoru s ministarstvom zdravlja.

Po njegovim riječima, od tih 600 milijuna kuna kredita, 75 posto ili 450 milijuna kuna otplaćivat će Ministarstvo zdravstva a 25 posto odnosno 150 milijuna kuna subjekti u Istri, i to Istarska županija 100 milijuna a gradovi i općine 50 milijuna kuna.

"Nema sumnje da Istra konačno dobiva bolnicu visokog standarda, čija će gradnja, ako sve bude išlo po planu, započeti na jesen i trajat će tri do četiri godine," naglasio je Jakovčić dodavši kako je namjera svečano otvoriti radove na izgradnji bolnice 25. rujna, na Dan Istarske županije. Najavio je suradnju po pitanju specijalizacije medicinskih kadrova sa zdravstvenim ustanovama u regijama partnerima Istre poput Toscane i Catalunye.

Ministar zdravstva Rajko Ostojić je nakon konferencije za novinare obišao buduće gradilište nove pulske Opće bolnice a zatim je u Rovinju posjetio tamošnju bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat".

(Hina) xdspo yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙