FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Francuska zatvara svoje veleposlanstvo

Autor: vrad
PARIZ, 6. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Odluka o zatvaranju francuskog veleposlanstva u Damasku koju je u petak donio predsjednik Nicolas Sarkozy, treba stupiti na snagu u utorak, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero.

"Zatvaranje francuskog veleposlanstva planira se danas. Eric Chevallier (veleposlanik) odlazi danas ili sutra ujutro", dodao je na tiskovnoj konferenciji.

Glasnogovornik je dodao da se "nastavljaju pregovori" kako bi se utvrdilo koja će zemlja ubuduće zastupati francuske interese u Siriji. Francuska u Siriji ima oko 2.000 državljana, mahom s dvostrukim državljanstvom.

Sarkozy je u petak najavio zatvaranje francuskog veleposlanstva u Damasku kako bi osudio "sramotnu" represiju režima Bašara al-Asada nad stanovništvom.

Ovo je prvi put nakon 1956. da Francuska zatvara svoje veleposlanstvo u Siriji. Te su godine arapske zemlje prekinule diplomatske veze s Francuskom i Velikom Britanijom nakon Sueske krize, u vrijeme sukoba Egipta s Francuskom i Velikom Britanijom uz potporu Izraela zbog nacionalizacije Sueskog kanala. Veleposlanstvo je ponovo otvoreno šest godina poslije.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙