FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužitelji: Riječi su bile Šešeljevo oružje mržnje

Autor: spuc
ZAGREB, 5. ožujka 2012. (Hina) - Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj svojim je huškačkim govorima demonizirao Hrvate i Muslimane i tako pripremio teren za progon nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH, poručila je u ponedjeljak u završnim riječima na suđenju Šešelju pred Haaškim sudom tužiteljica Lisa Biersay.

"On je svojim riječima udarao nesrbe u Hrvatskoj, BiH i Hrtkovcima", kazala je Biersay parafrazirajući Šešelja koji je kazao da su "riječi moćno oružje jer mogu udarati kao haubica".

"Tijekom čitavog sukoba u Hrvatskoj etiketirao je Hrvate i hrvatsko vodstvo kao ljude spremne da počine genocid. Termin ustaša koristio je kako bi s prijezirom ponižavao sve Hrvate... i kako bi postali ubilačka prijetnja Srbima... Njihovo uništenje postalo je opravdano", kazala je Biersay ističući da je Šešelj koristio stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu kako bi uplašio i mobilizirao Srbe i poticao ih na zločine nad Hrvatima.

Šešelj je bio neumoran u svojoj promociji velike Srbije, neumoran u nazivanju Hrvata ustašama, neumoran u podrugljivom nazivanju Bošnjaka, neumoran u tvrdnjama da Srbima prijeti genocid i neumoran u pozivima na osvetu, rekla je tužiteljica ističući da, kad se propaganda ponavlja, onda se pretvara u mržnju i nasilje.

U Srbiji je imao status medijske zvijezde i zato je njegova odgovornost veća, a njegove izjave i govori imali su za cilj ohrabriti Srbe na počinjenje zločina i osloboditi ih od odgovornosti ukoliko takve zločine počine.

Tužiteljica je u sudnici pustila snimke niza Šešeljevih huškačkih govora na kojima se vidi kako okupljeni na tim skupovima vatreno odgovaraju na njegove pozive na obračun s Hrvatima i Muslimanima.

Tehničke probleme u emitiranju njegova govora iz 1991. godine u Jagodnjaku u kojem je poručio Hrvatima da će se osvetiti srpska krv i žrtve iz Drugog svjetskog rata Šešelj, koji završne riječi prati s podsmijehom, sarkastično je komentirao: "Ovo su genijalne riječi na koje sam i danas ponosan, ali ništa se ne čuje".

Završne riječi tužitelja nastavljaju se u utorak.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙