FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin dobiva Muzej sporta

Autor: vvar
VARAŽDIN, 5. ožujka 2012. (Hina) - U Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin uskoro bi trebalo početi uređenje dugo najavljivanog Muzeja sporta, s dijelom posvećenim olimpizmu, najavili su danas varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Pored 300-tinjak eksponata vezanih uz varaždinski sport, u budućem bi muzeju trebalo biti izloženo i više od tisuću eksponata iz zbirke dugodišnjeg savjetnika u Međunarodnom olimpijskom odboru Artura Takača, koji je još 1994. godine svome rodnom Varaždinu donirao eksponate vezane uz olimpizam. Riječ je o osobnim predmetima iz njegove sportske karijere, suvenirima koje je dobivao kao djelatnik Međunarodnog olimpijskog odbora te predmetima koje je dobivao od sportaša, a koji su od 2005. godine pohranjeni u Gradskom muzeju Varaždin.

"Drugi gradovi imaju muzeje o razvoju lokalnog sporta, a Varaždin jedini ima zbirku posvećenu olimpizmu i olimpijskom pokretu", istaknuo je Mateša napomenuvši da će zbog toga budući muzej imati ne samo regionalni nego i nacionalni značaj.

Gradonačelnik Habuš naglasio je da će muzej biti namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i svim zaljubljenicima u sport. Kazao je da bi radovi na uređenju muzeja trebali početi kroz nekoliko mjeseci te da će potrebna sredstva osigurati Grad Varaždin, Hrvatski olimpijski odbor i Ministarstvo kulture, ali nije mogao reći kolika će biti vrijednost te investicije.

(Hina) xvvar yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙