FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Time: kako su strani novinari izvučeni iz pakla Baba Amre

Autor: djan
ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Četvrt Baba Amro u sirijskom gradu Homsu već je tonula u pakao 22. veljače kada je sirijska vojska uhvatila trag satelitskih telefona stranih novinara i u njihovu smjeru ispalila nekoliko granata koje su usmrtile slavnu američku reporterku Marie Colvin i francuskog fotografa Remija Ochlika, a njihovim preživjelim kolegama, ranjenima i ozlijeđenima, trebalo je još osam dana da se izvuku iz opkoljenog grada, piše u petak časopis Time u reportaži o tome kako su zapadni novinari uz svesrdnu pomoć sirijskih ustanika spašavani od Asadovih snaga.

Stanovnici Baba Amre, iscrpljeni tjednima granatiranja, pateći od gladi, hladnoće i tuge za svojim žrtvama, učinili su sve kako bi pomogli da strani novinari pronađu spas iz Homsa. U četvrtak su tu četvrt, središte otpora protiv Asada, napustili i posljednji borci Slobodne sirijske vojske. Prethodno su dobrovoljci morali pokopati tijela Colvin i Ochlika, iako su se danima sa svojim skromnim zalihama goriva trudili održati ih hladnima i eventualno ih predati obiteljima.

I dok je Baba Amra prepuštena u četvrtak na milost sirijskoj vojsci, francuski fotograf William Daniels, na zadatku za Time, i teško ozlijeđena francuska reporterka Edith Bouvier, izvedeni su iz Sirije u pogibeljnoj operaciji u kojoj su bili uključeni deseci sirijskih dobrovoljaca i oporbenih aktivista. Kasno u četvrtak Daniels je poslao sms poruku Timeu potvrdivši da je u Libanonu i izvan opasnosti. "Vani smo. I Edith je na sigurnom", napisao je.

Četiri dana prije, britanski fotograf Paul Conroy uspio se domoći Libanona sličnim načinom. Javier Espinosa, španjolski fotograf blokiran u Baba Amru, do sigurnosti libanonske granice stigao je u srijedu.

Ušavši u Siriju ilegalno, strani novinari u Homsu su se našli u klopci okruženi Asadovima snagama. Francuski diplomati nisu uspjeli uvjeriti sirijskog lidera da pusti međunarodni tim u Baba Amru i evakuira ih. Kada je bitka ovoga tjedna došla do usijanja postalo je jasno da će novinari morati bježati iz obruča ili riskirati smrt u konačnom napadu sirijske vojske na grad.

Bilo je to krvavo spašavanje. U nedjeljnoj operaciji evakuiranja Conroya sudjelovalo je 35 sirijskih dobrovoljaca, ali je njihov konvoj upao u zasjedu u kojoj je 13 aktivista ubijeno. Conroy, Bouvier, Espinosa i Daniels, svi su bili u tom konvoju, ali je u kaosu nastalom nakon napada vladinih snaga skupina podijeljena na dva dijela. Conroy je na koncu toga dana bio jedini koji je uspio ući u Libanon.

Sirijce je skupo stajao pokušaj spašavanja zapadnih novinara, ali bez obzira na to sirijski aktivisti duboko su im zahvalni što imali hrabrosti doći u Homs i izvještavati o zločinima ogromnih razmjera. Ukupno je dvadesetak Sirijaca poginulo u operacijama izvlačenja novinara, piše Time.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙