FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

BEČ

Partitura za klavir Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756.-1791.), dosad nepoznata, pronađena je u Austriji i bit će predstavljena i odsvirana u javnosti 23. ožujka u Salzburgu, priopćila je Zaklada Mozarteum. Austrijska muzikologinja Hildegard Herrmann-Schneider došla je do tog otkrića u Tirolu u okviru istraživanja za Međunarodni repertoar glazbenih izvora. Partitura koja datira oko 1780. imenom se pripisuje "Wolfgangu Mozartu". Partituru će izvesti austrijski pijanist Florian Birsak 23. ožujka u balskoj dvorani Mozartove kuće u Salzburgu na skladateljevu glasoviru.

JERUZALEM

Snijeg je u petak ujutro prekrio veliki dio Jeruzalema, Izraela i palestinskih teritorija, prvi put u posljednje četiri godine. U Jeruzalemu snijeg koji je počeo padati prije zore omeo je promet a gradski autobusi prestali su voziti. Tanki sloj snijega pokrio je uličice Starog grada, Zid plača i pozlaćenu kupolu na Platou džamija. Snježilo je i nad Galilejom, na sjeveru Izraela, kao i nad palestinskim gradovima Ramalahom i Betlehemom na Zapadnoj obali. Izraelski državni radio objavio je zatvaranje škola u zonama pod snijegom, poglavito na sjeveru zemlje.

WASHINGTON

Odrasli Amerikanci sve više posežu za tzv. pametnim telefonima, a prema istraživanju sveučilišnog centra Pew Research Center, skoro polovica (46%) starijih od 18 godina posjedovala je u veljači jedan od 'smartphonea'. Prema podacima PRC-a, 41 posto odraslih Amerikanaca i dalje koristi obične mobitele, a 12 posto odraslih u SAD-u nema nikakav mobilni telefon. Najbrojniji su uređaji s Androidom, sustavom koji je razvio Google, i njih koristi 20 posto vlasnika 'smartphonea'. Na drugom je mjestu Appleov iPhone s 19 posto korisnika, a na trećem Blackberry tvrtke Research in Motion sa šest posto korisnika.

NANTES

Jedan je Francuz tužio Google zbog fotografije na kojoj mokri u dvorištu ispred svoje kuće, zbog čega je, kako tvrdi, postao predmetom ismijavanja svojih susjeda iz sela na sjeverozapadu Francuske. Muškarac, koji ima oko 50 godina i živi u mjestu s 3000 stanovnika u regiji Maine-et-Loire, tražio je da se ukloni fotografija na kojoj su ga sumještani prepoznali unatoč činjenici da je njegovo lice bilo zamagljeno. Također traži odštetu od 10 tisuća eura. "Svatko ima pravo na određeni stupanj privatnosti", rekao je njegov odvjetnik. "U ovom konkretnom slučaju stvar je više zabavna nego ozbiljna ... ali da je bio snimljen kako se ljubi s nekom ženom koja nije njegova supruga, u pitanju bi bilo isto načelo", dodao je odvjetnik.

WASHINGTON

Suprotno uvriježenim mišljenjima, što smo stariji nakon što navršimo 60 godina to bolje spavamo, otkriva novo istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak u časopisu Sleep. Po autorima istraživanja provedenog na 155.000 Amerikanaca, na probleme sa snom najmanje se žale osamdesetogodišnjaci. Problemi sa spavanjem rastu u dobi od 40 do 59 godina, osobito kod žena, a nakon 60. godine njihova se učestalost smanjuje. "Rezultati su u suprotnosti s onime što se obično misli", rekao je Michael Grandner, znanstvenik Centra za san i cirkadijurnu neurobiologiju Sveučilišta Pennsylvanija i glavni autor istraživanja.

BERLIN

Oko 15 posto mladih njemačkih muslimana ne želi se integrirati u društvo, protive se zapadnjačkim vrijednostima i naginju prema prihvaćanju nasilja, pokazala je kontroverzna studija koju je naručilo njemačko ministarstvo unutarnjih poslova i objavilo u četvrtak. Među muslimanskom mladeži koja živi u Njemačkoj, a nema njemačko državljanstvo, taj broj raste na gotovo četvrtinu, pokazala je studija. Studija to pripisuje snažnim vjerskim uvjerenjima, autoritarnom mentalitetu i dolasku u dodir s diskriminacijom. "Mi nećemo prihvatiti uvoz autoritarnih, nedemokratskih i fanatičnih vjerskih stajališta", rekao je za njemački dnevnik Bild ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich iz redova bavarskog CSU-a.

INNSBRUCK

Nizozemski princ Johan Friso, koji je 17. veljače teško ozlijeđen pod sniježnom lavinom u Lechu u austrijskom Vorarlbergu, u četvrtak poslije podne prevezen je iz bolnice u Innsbrucku, a austrijska novinska agencija APA doznaje da je prebačen u London. Službenih informacija o premještanju teško ozlijeđenog nizozemskog princa nema, a posljednjih se dana nagađalo da će biti prebačen ili u London ili u Bruxelles, jer u Nizozemskoj ne postoje uvjeti za odgovarajuću bolničku skrb. Liječnici u bolnici u Innsbrucku prošli su petak priopćili da je Friso nakon nesreće imao 50-minutni zastoj rada srca. Zbog nedostatka kisika zadobio je "teško oštećenje" mozga i stoga liječnici nisu mogli reći hoće li princ ikada doći k svijesti.

PERTH

Australsko brzo širenje infrastrukture za izvoz ugljena u sljedećem desetljeću zaprijetit će Velikom koraljnom grebenu zbog povećane izgradnje, prometa i zagađenja, objavio je u četvrtak Greenpeace. Ugljen je jedan od najunosnijih australskih izvoznih proizvoda, a Veliki koraljni greben nalazi se nedaleko od sjeveroistočne obale Queenslanda, australske pokrajine u kojoj leže najveća nalazišta ugljena. "Otvaranje golemih rudnika u središnjem Queenslandu, te izgradnja odgovarajuće izvozne infrastrukture ... stavit će preveliki teret na australski Veliki koraljni greben", objavila je organizacija za zaštitu okoliša. Veliki koraljni greben, jedna od najvećih australskih turističkih atrakcija, proteže se duž gotovo cijele obale Queenslanda, u blizini najvećih australskih luka za izvoz ugljena.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙