FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak, 2. ožujka

Autor: slek
ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak, 2. ožujka:

ZAGREB - Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) organizirat će prikazivanje dugometražnog dokumentarnog filma "Kraj nekažnjivosti, seksualno nasilje pred Tribunalom" koji prikazuje ulogu ICTY-a u kaznenom progonu zločina seksualnog nasilja počinjenih u ratu. Nakon prikazivanja filma održat će se okrugli stol o kaznenom progonu i presuđivanju u predmetima seksualnog nasilja u ratu pred sudovima u Hrvatskoj, kao i izazovima osiguranja svjedočenja svjedoka i jamčenja njihove sigurnosti na kojem će biti predstavnici nevladinih organizacija Documente i B.A.B.E, Odjela za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama Županijskog suda u Zagrebu te udruge Žene u Domovinskom ratu. (12 sati, Cinestar, Branimir centar, Branimirova 29).

BRUXELLES - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović sudjeluje kao promatrač na sastanku na vrhu Europske unije. Milanović će po završetku sastanka dati izjavu za medije.

BRUXELLES- Čelnici 25 zemalja članica Europske unije drugog dana summita potpisat će ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji je namijenjen jačanju fiskalne discipline kako bi se ubuduće izbjegle dužničke krize u pojedinim zemljama eurozone. Samo su Velika Britanija i Češka odlučile da neće potpisati novi fiskalni pakt.

IRAN - Iranci u petak glasuju na parlamentarnim izborima od kojih se ne očekuju promjene, jer je gotovo cjelokupna proreformska oporba eliminirana 2009. godine, a vlasti zabrinute mogućom velikom apstinencijom ulažu velike napore kako bi motivirale oko 48 milijuna birača da glasuju. Izbori su prvi nakon predsjedničkih 2009. kada je reizbor konzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada potaknuo masovne prosvjede i jednu od najtežih kriza u povijesti Islamske Republike. Održavaju se u osjetljivu trenutku za zemlju suočenu s bolnim međunarodnim sankcijama, a oporba, već ušutkana, čitav izborni proces naziva prividom demokracije. Konzervativni blokovi mogu biti sigurni da će i u idućem sazivu dominirati parlamentom (Madžlis).

Dežurni urednici:

Noć: Zrinka Treščec

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xmaš/xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙