FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga u kampanji za lokalni novac francuskih Baska

Autor: rtom
BAYONNE, 1. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Udruga iz jugozapadne Francuske pokrenula je u četvrtak kampanju za odabir imena buduće valute koja bi trebala postati lokalni novac Baska, naroda nastanjenog u tom dijelu Francuske te u sjevernim područjima Španjolske, a po uzoru na sličnu praksu Bavaraca u Njemačkoj.

Prve novčanice lokalnog baskijskog novca bile bi puštene u optjecaj 1. siječnja 2013., navodi Udruga za stvaranje lokalne valute Baskije.

"Želimo stvoriti novac koji bi bio alternativa euru, ne bi bio instrument za bogaćenje, već lokalna, ekološka i socijalna baskijska valuta", tvrdi Dante Sanjurjo, član udruge.

Lokalni novac nekoliko je godina u optjecaju u gradovima Villeneuve-sur-Lot i Toulouse te u južnonjemačkoj pokrajini Bavarskoj.

"Ti primjeri pokazuju da lokalni novac jača tvrtke i gospodarstvo, pomaže spriječiti spekulacije, dobar je za okoliš i jačanje društvenih veza", tvrdi Sanjujro.

Baskijski lokalni novac trebao bi potaknuti uporabu baskijskog jezika u svakodnevnom životu. Baskijski (euskara) je drevni jezik naroda s Pirineja i ne pripada nijednoj poznatoj jezičnoj zajednici. Njime govori oko milijun ljudi, a za njih 700.000 je materinski jezik. U Španjolskoj pokrajini Baskiji priznat je kao službeni, ali ne i u Francuskoj.

U Bavarskoj se više od šest milijuna ekvivalenta eura razmjenjuje za lokalni novac, "chimgauer", na području od 288.000 stanovnika, što je usporedivo s Baskijom.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙