FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 1. ožujka

Autor: kgab
ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 1. ožujka.

ZAGREB - Austrijski predsjednik Heinz Fischer boravi u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji će mu prirediti svečani doček u četvrtak prijepodne (u 10 sati, Ured predsjednika, Pantovčak 241) nakon kojega će uslijediti razgovori dvojice predsjednika (u 10,15 sati). Kako se očekuje, u središtu razgovora bit će bilateralni odnosi i skori ulazak Hrvatske u EU, dužnička kriza u Uniji, kao i politička situacija na jugoistoku Europe i stanje na Kosovu. Nakon razgovora u četiri oka, Josipović i Fischer obratit će se novinarima (u 11,40 sati).

Austrijski predsjednik će tijekom boravka u Zagrebu razgovarati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom (15 sati, Hrvatski sabor, Markov trg 6) i potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvoja i fonda EU-a Brankom Grčićem.

BRUXELLES - Prvi dan dvodnevnog sastanka na vrhu Europske unije na kojem će kao promatrač sudjelovati i hrvatski premijer Zoran Milanović. Summitom će dominirati ekonomske teme. Čelnici 25 zemalja članica trebali bi potpisati ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji je namijenjen jačanju fiskalne discipline kako bi se ubuduće izbjegle dužničke krize u pojedinim zemljama eurozone. Samo su Velika Britanija i Češka odlučile da neće potpisati novi fiskalni pakt. Na sastanku će također biti zaključen prvi godišnji ciklus europskog semestra, novog instrumenta nadzora i koordinacije gospodarskih i fiskalnih politika zemalja članica koji bi Komisiji trebao omogućiti da na vrijeme upozori zemlje članice na moguće krize. Očekuje se također da će čelnici EU-a potvrditi odluku o dodjeli kandidatskog statusa Srbiji. Na summitu bi trebao ponovno biti izabran Herman Van Rompuy na novi dvoipologodišnji mandat na čelu Europskog vijeća.

BRUXELLES - Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor nazočit će u četvrtak summitu Europske pučke stranke (EPP) u Bruxellesu. Glavna tema sastanka bit će pripreme za sastanak Europskog vijeća.

ZAGREB - Zaklada Hanns Seidel i Diplomatska akademija MVEP RH organiziraju još jedan u nizu iz serije okruglih stolova pod nazivom "Javna diplomacija - imidž nacije i brendiranje" ovaj put na temu "Znanstvena diplomacija - imidž nacije i brendiranje". Cilj okruglog stola je kroz razmjenu iskustva hrvatskih i međunarodnih stručnjaka potaknuti raspravu i uspostaviti stalni javni dijalog o različitim područjima i aspektima vanjske politike i diplomacije, pa tako i u području znanstvene diplomacije (s početkom u 14 sati, hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

OTTAWA - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu posjetit će Kanadu gdje će se sastati s kanadskim premijerom Stephenom Harperom.

Dežurni:

Noć: Mario Vrandečić

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙