FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba slika "Jakov Pavić in memoriam"

Autor: zjur
SPLIT, 28. veljače 2012. (Hina) - Tri mjeseca nakon smrti slikara Jakova Pavića večeras je u organizaciji Grada Splita, Galerije umjetnina i Galerije Kula u Staroj gradskoj vijećnici na Narodnom trgu otvorena izložba slika "Jakov Pavić in memoriam".

U izložbenom dijelu posjetitelji su mogli pogledati 64 slike raznih tehnika i motiva, ipak ponajviše mora, krajolika, kampanela, brodova, te pročelja crkava od kojih je dio njih vlasništvo privatnih osoba koje su za potrebe izložbe ustupile svoje slike.

To je treća samostalna izložba Jakova Pavića u Splitu jer je za vrijeme života izlagao samo dva puta - 1961. i 1973. godine. Ostale samostalne izložbe bile su Zagrebu 1962., i 1979. te u Beogradu 1979.

Živio je i radio u Splitu, a pripadao je likovnom krugu mladih splitskih slikara pedesetih godina prošlog stoljeća. Pratio ga je glas "neviđenog slikara" baš zbog toga što je rijetko izlagao svoje slike.

"Pavić je imao svoj osjećaj i svoju tehniku, te je svojom skromnošću stvorio jedan autentičan svijet. Njegova osnovna premisa je život oblika i svjetlosti, prelazaka iz tame u svjetlo. Rezultati su suzdržani, rafinirani, istančani. U tome se stara Dalmacija može prepoznati, upravo po tim starim ambijentima zidova, kuća, crkava sa povremenim svjetlostima. On je uspio asimilirati propadanje materije koja se gasi, a opet s druge strane tome dati znak nečega vitalnoga. U tome je njegova vrijednost", kazao je akademik Tonko Maroević.

Izložba će biti otvorena do 18. ožujka.

(Hina) xzjur yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙