FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karzao pozvao na smirivanje nakon prosvjeda zbog paljenja Korana

Autor: sdje
KABUL, 26. veljače 2012. (Hina/AFP) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzao u nedjelju je preko televizije stanovništvu uputio ponovljen poziv na smirivanje stanja, nakon šest dana prosvjeda i nereda, potaknutih spaljivanjem Korana u američkoj bazi Bagram, u kojim je poginulo najmanje 29 osoba, a oko 200 ih je ranjeno.

"Vrijeme da se vratimo miru i ne dozvolimo našim neprijateljima da iskoriste ovu situaciju", rekao je Karzai u obraćanju naciji putem državne televizije. Karzai je također pozvao Afganistance da pričekaju rezultate istrage o incidentu u bazi Bagram, za koji se doznalo prošlog utorka.

Među žrtvama nasilnih prosvjeda i nereda u zemlji, potaknutih paljenjem Korana, su i dva američka vojnika, kao i dva visoka američka časnika koji su radili u ministarstvu unutarnjih poslova u Kabulu, a ubijeni su u subotu, za što su odgovornost preuzeli talibani.

Afganistanska ministarstva angažirala su niz savjetnika koji su pripadnici NATO-a kako bi im pomogli u prijenosu ovlasti sa stranih na afganistanske institucije.

Američka vlada ispričala se zbog spanjivanja Korana, kao i zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general John Allen koji je naložio istragu o incidentu i kazao da je Koran spaljen greškom.

Agencije su prenijele iz neimenovanih američkih izvora, da je Korane iz zatvora u Bagramu uklonila vojska zbog sumnje da su ih zatvorenici koristili za slanje ekstremističkih poruka.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙