FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski zastupnici IDS-a o prijedlogu proračuna

Autor: dspo
PULA, 23. veljače 2012.(Hina) - IDS-ovi saborski zastupnici Giovanni Sponza i Valter Boljunčić ocijenili su na današnjoj konferenciji za novinare u Puli da je predloženi državni proračun "ogledalo, smjer i način razmišljanja nove vlade" te kako je iz njega vidljivo da se vlada odlučila za realno i racionalno stajalište koje je opravdano s obzirom na stanje javnih financija.

"Zadovoljni smo predloženim državnim proračunom za 2012. godinu s obzirom na to da mu je cilj rasteretiti gospodarstvo i očuvati standard građana. Proračun je osmišljen s održivim ciljem, realan je i opravdan", ocijenio je Sponza.

Izrazio je zadovoljstvo što je vlada, unatoč teškom gospodarskom i financijskom stanju, za Istru osigurala 260 milijuna kuna, to jest 95 milijuna kad se oduzmu subvencije Bina Istri od 165 milijuna, za razliku od prošlogodišnjih 85 milijuna, to je 10 milijuna kuna više, od kojih se 41 milijun kuna odnosi na redovitu djelatnost Sveučilišta u Puli, a 54 milijuna na investicije u Istri.

"Unatoč nešto većim sredstvima koja su predviđena za Istru, a koja uključuju izgradnju menze i kampusa za Sveučilište, novi proračun ne sadržava nijednu kunu sredstava za gradnju nove Opće bolnice u Puli", rekao je Sponza i dodao kako će se novac za gradnju bolnice dobiti iz kredita.

U međuvremenu, dok se za gradnju nove bolnice čeka odobrenje kredita, Istra će, po riječima saborskog zastupnika Valtera Boljunčića, početi s realizacijom dvaju važnih projekata - izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijuna i sveučilišnog kampusa. Naime, kako je rekao Boljunčić, od sedam sveučilišnih gradova jedino Pula nema odgovarajuću menzu i studentski dom.

"Vlada je za Sveučilište predvidjela deset milijuna kuna u ovoj godini, deset milijuna kuna u idućoj te pet milijuna kuna u 2014. godini", najavio je Boljunčić i dodao kako je u ovom trenutku primarna izrada kompletne dokumentacije za kampus, što bi se potpuno trebalo realizirati ove godine, a za što je predviđeno 1,5 milijuna kuna.

Za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom osigurano je oko 39 milijuna kuna, a Kaštijun je, smatra on, od iznimne važnosti za Pulu i ostatak Istre jer je sadašnje odlagalište otpada neadekvatno.

Odgovarajući na pitanje novinara, IDS-ovi saborski zastupnici rekli su kako je štednja nužna, ali "ne štednja koja će voditi u neaktivnost, nego štednja koja je realna i u sklopu koje se može investirati".

"Novim proračunom spriječit će se državni bankrot i pad kreditnog rejtinga, a osigurat će se zaokret radi poticanja razvoja gospodarstva", poručio je Valter Boljunčić.

(Hina) xdspo ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙