FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pola milijuna Afganistanaca izbjeglice u vlastitoj zemlji

Autor: bnov
KABUL, 23. veljače 2012. (Hina/AFP) - Pola milijuna Afganistanaca koji bježe od rata između talibana i nacionalnih i međunarodnih snaga izbjeglice su u vlastitoj zemlji, a zanemaruje ih međunarodna zajednica i njihova vlada, naglašava Amnesty International u četvrtak.

Približno 400 osoba svakodnevno postaju izbjeglice, tvrdi britanska nevladina organizacija u izvješću koje se temelji na tri godine istrage na terenu. Samo u gradu Kabulu Amnesty International ih je izbrojio 35.000 u 35 kampova.

Razne humanitarne organizacije zbog zabrane "ne mogu isporučiti pomoć raseljenim zajednicama jer bi to impliciralo da kampovi postaju stalni", žali nevladina organizacija dodajući kako se bunare ne može iskopati nego se voda mora prevoziti kamionom izbjeglicama.

"Lokalne vlasti ograničavaju napore oko pomoći jer žele vjerovati da će ljudi otići", kaže Horia Mosadiq, znanstvenica u Afganistanu i autorica izvještaja pod naslovom "Pobjeći od rata, živjeti u bijedi, kritično stanje raseljenih osoba unutar Afganistana".

"Radi se o krizi ljudskih prava, skrivanoj ali zastrašujućoj", tvrdi Mosadig. "Međunarodni donatori koji financiraju 90 posto ukupnih afganistanskih javnih troškova trebali bi se uvjeriti da njihova humanitarna pomoć zadovoljava potrebe raseljenih", kaže Mosadiq.

Rat između provladinih i protuvladinih snaga glavni je uzrok raseljavanja, tvrdi Amnesty International.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙