FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović odlikovao bivšeg logoraša Mandića-odličje uručio izaslanik Mesić

Autor: vruz
POŽEGA, 20. veljače 2012. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odlikovao je bivšeg logoraša srpskog logora Bučje Veljka Mandića ordenom hrvatskog trolista za zasluge u ratu, a odlikovanje mu je u Požegi uručio bivši predsjednik Stjepan Mesić koji ga je zajedno s požeškim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom i predložio za odličje.

Kroz logor Bučje prošlo je 200 zatvorenika, vojnika i civila među kojima je bilo i žena i djece. Veljko Mandić zatočen je 1991. godine i u logoru je proveo četiri mjeseca. Bio je mučen i zlostavljan te i danas trpi teške zdravstvene posljedice.

Prije rata u pakračkom je kraju bio među viđenijim građanima srpske nacionalnosti te je i nakon povratka nastavio raditi na očuvanju suživota. Nakon što je primio odličje, rekao je kako bi želio da se svi odgovorni za zločine u Bučju privedu pravdi.- Zalažem se da za te zločine ne bude kriv narod kao narod nego točno oni ljudi koji su te zatvore osnovali i koji su maltretirali zatvorenike. Postoje njihova imena i prezimena, kaže Mandić.

Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko je rekao kako je dosad za te zločine pravomoćno osuđeno šest osoba, ali da još nije sve istraženo. Još se 21 osoba vodi kao nestala i ne zna se njihova sudbina. Pakračka HVIDR-a podnijela je 20 kaznenih prijava protiv pojedinaca, podsjetio je Ronko.

Kako je bivši predsjednik Stjepan Mesić u Požegi bio kao izaslanik svoga nasljednika predsjednika Ive Josipovića novinare je zanimalo znači li to da su izgladili nesporazume.

Nema tu nesporazuma. S predsjednikom Josipovićem bio sam na večeri jedan dan, a drugi dan on daje izjavu da treba ukinuti ured predsjednika. To svoje mišljenje mogao je meni reći za večerom na koju me je pozvao a ne preko medija, kazao je Mesić.

Dodao je kako predsjednik nije privatna osoba i kad mu istekne mandat. "Meni dolaze i bivši predsjednici, ambasadori i ministri. Pozivaju me na svjetske konferencije na kojima moram držati i referate i sudjelovati u raspravama. Ali netko to sve treba pripremiti. To je ne mogu u svojoj kuhinji napraviti", rekao je .

Komentirajući pak primjedbu predsjednika Josipovića o svojoj potpori Gadafiju ustvrdio je - To je notorna besmislica, čak i ako je to iz usta predsjednika. Ja nigdje nisam dao podršku Gadafiju.

(Hina) xsbro yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙