FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 20. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski će sabor danas nastaviti zasjedanje raspravom o Vladinom prijedlogu državnog proračuna za ovu godinu s planiranim rashodima u iznosu od 118,84 milijardi kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine, dok su prihodi planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna, ili 1,4 posto više nego lani. Uz predložene prihode i rashode, deficit proračuna smanjio bi se za više od 5 milijardi kuna i iznosio bi 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a, a Vlada u ovoj godini predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto. Doda li se smanjenju rashoda od 3,4 milijarde kuna i planirani porast prihoda za posebne namjene i pomoći u iznosu od 598,7 milijuna kuna i za taj iznos planirani porast rashoda financiranih iz tog izvora - ukupno smanjenje rashoda iznosi 4 milijarde kuna. Prema predloženom, većina proračunskih korisnika u ovoj će godini raspolagati s manje proračunskog novca nego 2011., a među većim su 'gubitnicima' primjerice ministarstva financija, zdravlja, poljoprivrede, prometa, obrazovanja, dok su resori koji će imati više nego lani ministarstva rada i mirovinskog sustava, vanjskih i europskih poslova, zaštite okoliša, branitelja. Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem očekuje da će rasprava o prijedlogu proračuna "biti slojevita, ali i konstruktivna." "Mislim da će svi oni zastupnici koji razumiju gdje se danas Hrvatska nalazi i žele da Hrvatska izađe iz ove teške krize svojim prijedlozima pripomoći u tome. To je ono što ja očekujem kao predsjednik Hrvatskoga sabora od svojih kolega", rekao je Šprem.

ZAGREB - Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić Fred najavio je jučer u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija da će njegovom ministarstvu biti pripojen Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina nakon Drugoga svjetskog rata. Kazao je da je u izradi prijedlog novog zakona koji će omogućiti da se "sve kosti koje se pronađu najprije dostojno identificiraju, a zatim dostojno pokopaju". Svima koji strahuju da će se ured na taj način "neutralizirati" ministar je poručio da će raditi u potpunosti politički neovisno te da će od njega osobno imati punu potporu. Pritom je kritizirao postojeći zakon prema kojem Ministartsvo branitelja financira rad neovisnog ureda i njegova upravnog vijeća s članovima izabranima na osam godina, a za koje se ne zna "ni gdje sjede, ni što rade, ni kome odgovaraju". Ured će se, prema Matićevom prijedlogu za koji očekuje da će u saborsku proceduru doći za mjesec dana, pridružiti Upravi za zatočene i nestale, s obzirom da se za pronađene posmrtne ostatke ne može "od oka" utvrditi je li riječ o žrtvama komunističkog režima. Kritičare takvog prijedloga pozvao je da se priključe povjerenstvu koje će nadzirati rad novog ureda.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede ponovno je pozvalo proizvođače mlijeka da se povuku s cesta i, kako navode u priopćenju, "ne čine daljnju štetu", te da se vrate argumentiranim raspravama u Ministarstvu i mljekarama sukladno zaključcima prošlotjednog sastanka. S obzirom na tada usvojene zaključke, "tvrdnje dijela proizvođača o cijeni od 2,30 kuna nije točna, jer nije ni bilo razgovora o cijeni u mljekarama. Mljekare pozivaju udruge proizvođača na dogovor o cijeni mlijeka sljedeći tjedan", kaže se u jučerašnjem očitovanju Ministarstva poljoprivrede o nastavku prosvjeda mljekara.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙