FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AI: paravojne postrojbe krše ljudska prava u Libiji

Autor: rtom
ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Paravojne postrojbe diljem Libije masovno i potpuno nekažnjeno krše ljudska prava pojedinaca i zajednica, čime koče nade u obnovu državnih ustanova, upozorava udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) u priopćenju koje je u petak medijima dostavio AI Hrvatske.

U izvješću "Paravojne postrojbe prijete budućnosti nove Libije", objavljenom na godišnjicu ustanka 17. veljače 2011., međunarodna udruga nabraja rasprostranjena i teška kršenja ljudskih prava te ratne zločine.

"Paravojne postrojbe u Libiji u velikoj su mjeri izvan kontrole, a nekažnjavanje koje uživaju samo potiče buduća kršenja i održava se nestabilnost i nesigurnost", rekla je Donatella Rovera, viša savjetnica Amnesty Internationala za krizu na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Kako prenosi hrvatski ogranak, izaslanstvo AI-ja u siječnju i veljači 2012. obišlo je 11 pritvoreničkih objekata pod nadzorom različitih paravojnih snaga u središnjoj i zapadnoj Libiji i u svima zabilježilo nezakonita pritvaranja i mučenja, ponekad do smrti.

Meta mučenja su ljudi koje paravojne postrojbe drže odanima bivšem vođi Moameru Gadafiju, zatim afrički doseljenici i izbjeglice te čitave zajednice koje su često prisilno raseljene.

Vlasti ne čine ništa kako bi ta kršenja ljudskih prava istražile i počinitelje izvele pred sud, ističe AI.

"Prije godinu dana Libijci su, zahtijevajući pravdu, riskirali svoje živote. Danas su nezakonite naoružane postrojbe koje nekažnjeno gaze ljudska prava ugrozile nadanja libijskog naroda. Jedini način da se prekinu ukorijenjene prakse desetljeća kršenja ljudskih prava pod autoritarnom vladavinom pukovnika Gadafija jest osigurati da nitko ne bude iznad zakona i da se provode istrage o tim kršenjima", rekla je Rovera.

Najmanje 12 pritvorenika koje su držale paravojne postrojbe umrlo je od posljedica mučenja, piše AI te ističe da nijedna učinkovita istraga nije provedena čak ni u slučajevima mučenja koja su završila smrću.

Nije istraženo niti samovoljno pogubljenje 65 osoba čija su tijela pronađena 23. listopada u hotelu u Sirtu.

Paravojska iz Misrate protjerala je cjelokupno stanovništvo grada Tavargha, 30.000 ljudi, a njihove je domove opljačkala i spalila vjerujući da su neki stanovnici počinili zločin tijekom sukoba. Na jednak su način paravojne skupine kaznile tisuće pripadnika plemena Mašašja.

"Nekažnjavanje paravojnih postrojbi šalje poruku da se takva kršenja ljudskih prava toleriraju i pridonosi tomu da takve prakse postanu prihvaćene", rekla je Rovera.

AI zato poziva novu libijsku vlast da odmah paravojnim postrojbama oduzme nadzor nad pritvorima, da sve pritvorenike prebaci u kaznionice pod nadzorom vlasti, a kršitelje ljudskih prava izvede pred sud.

"Nužno je da libijske vlasti odlučno pokažu svoje opredjeljenje za okretanjem nove stranice nakon desetljeća sustavnog kršenja ljudskih prava", zaključuje savjetnica AI-ja.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙