FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu: sankcije Iranu bez učinka

Autor: rtom
NIKOZIJA, 16. veljače 2012. (Hina/AFP) - Gospodarske i financijske sankcije Iranu nisu polučile rezultata, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu po dolasku na Cipar u četvrtak dan pošto je Teheran predstavio svoja nuklearna postignuća.

Izrael i Sjedinjene Države optužuju Iran da pod krinkom civilnog nuklearnog programa nastoji razviti atomsko oružje i često prijete mogućim preventivnim napadom na Iran.

"Nadam se da će sankcije djelovati, a dosad nisu jer je riječ o režimu koji krši sve moguće propise, (Iranci) nemaju apsolutno nikakva poštovanja za međunarodne standarde", rekao je Netanyahu.

Iran je "najneodgovornija sila na zemlji", rekao je Netanyahu i ocijenio da "Sjedinjene Države i svaka druga odgovorna zemlja trebaju biti zabrinuti nastavkom iranskog programa razvoja nuklearnog oružja".

Dennis Ross, bivši savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame za Bliski istok rekao je u intervjuu za izraelski dnevnik Haaretz da sankcije protiv Irana djeluju.

Tijekom posjeta Nikoziji, Netanyahu je sa svojim domaćinima, što se bilateralnih tema tiče, prvenstveno razgovarao o budućoj suradnji na području energetike. U istočnom Mediteranu su, naime, otkrivene velike rezerve plina, na što pravo polažu Cipar, Libanon, Izrael i Turska. Vlada u Ankari je već Cipru uputila upozorenje da bi iskorištavanjem tog plina, dok se to pitanje ne riješi, prouzročila velike napetosti u regiji.

Odnosi između Izraela i Turske nisu baš najbolji, ali je Netanyahu dao do znanja da se neće dati uvući u spor Turske i Cipra. Uostalom, istaknuo je, neka ležišta plina se nalaze i na izraelskoj strani pomorske granice.

(Hina) xrt/xvk ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙