FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton žali zbog 350 mrtvih u Hondurasu

Autor: rtom
BRUXELLES, 16. veljače 2012. (Hina/AFP) - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton izrazila je u srijedu duboko žaljenje zbog smrti najmanje 350 osoba poginulih u požaru što je izbio u zatvoru u Hondurasu.

Ashton je izrazila nadu da će istraga "brzo rasvijetliti uzroke tog tragičnog događaja" i da će se "ubrzo poboljšati propusti u sigurnosnom zatvorskom sustavu u Hondurasu", priopćeno je iz njezina ureda.

Najmanje je 350 zatvorenika poginulo noću na srijedu u požaru u zatvoru 90 kilometara sjeverno od prijestolnice Tegucigalpe.

Bio je to najgori požar u nekoj kaznionici u zadnjih deset godina. Uzrok je nepoznat, a vatrogasci su ga uspjeli savladati tri sata nakon što je izbio. Vlasti nagađaju da je izazvan kratkim spojem dotrajalih instalacija ili da je neki od zatvorenika zapalio svoj madrac.

S više od 80 ubijenih na 100.000 ljudi, Honduras je prema podacima UN-a tragični rekorder u postotku ubojstava po glavi stanovnika. Ta srednjoamerička zemlja raspolaže s 24 kaznionica smještajnih kapaciteta 8.000 mjesta, ali u stvarnosti je u zatvorima 13.000 ljudi od 7,7 milijuna stanovnika.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙