FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera "Gostioničarke Mirandoline" u HNK-u u Zagrebu

Autor: gvla
ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - Komedija "Gostioničarka Mirandolina" talijanskog komediografa Carla Goldonija, koja na duhovit način pristupa vječnoj temi muške zaluđenosti ženskom ljepotom, premijerno je izvedena večeras pred punim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu.

Ostvarena u koprodukciji HNK Zagreb i HNK Zadar pod redateljskom palicom Saše Broz, predstava naglasak stavlja na moć manipulacije muškim osjećajima i ponašanjem u rukama lijepe i pametne žene utjelovljene u liku gostioničarke Mirandoline, koju igra mlada kazališna, televizijska i filmska glumica Marija Škaričić.

Smještena u Italiju 60-tih godina prošloga stoljeća, ova se moderna verzija priče o Goldonijevoj vedroj i inteligentnoj heroini odvija u veselom okruženju šarenila, šminkerskih odijela, uskih haljina i krznenih ovratnika Italije u kojoj upravo počinje "la dolce vita" - slatki život. Goldonijevi likovi iz Italije 16. stoljeća pretočeni su tako u svoje moderne inačice - gostioničarka je neopterećena mlada djevojka koja je prije šest mjeseci ostala bez oca i postala metom raznih potencijalnih ženika, a njezini su obožavatelji moderni muškarci - neki bogati, a neki manje bogati. Pritom, međutim, u ophođenju zadržavaju tituliranje i geste čija ih arhaičnost donekle čini karikaturalnima.

Predstavu otvara scena na plaži, na kojoj se glumci uigravaju dok se gledalište još puni. Tu nalazimo neke od Mirandolininih gostiju i obožavatelja - grofa i markiza, koje igraju Zijad Gračić i Alen Šalinović, dvojicu ljutih protivnika u bitci za njezinu naklonost i ruku, u svojem udvaranju posve različitih pristupa.

No, s njima je i vitez "mrzitelj žena", kojeg utjelovljuje Ranko Zidarić, koji odbija "pasti" na Mirandolinin šarm i ljepotu. Upravo u tome Mirandolina - koja je uza svu svoju uglađenost i čestitost ipak navikla na to da je muškarci obožavaju te s njima pomalo besramno koketira, pronalazi izazov, te odluči osvojiti njegovo srce kako bi ga natjerala da prizna da ipak postoji nešto u ženama vrijedno njegove pozornosti.

Koristeći se sitnim ženskim lukavštinama u tome i uspijeva, no umjesto da ponizi viteza kako je namjeravala, u konačnici zapravo ne dokazuje ništa. Kroz tu igru manipulacije muškim osjećajima i njezini se vlastiti osjećaji nalaze prevarenima, a sama Mirandolina na kraju izlazi promijenjena, čak ponižena, razbijenih iluzija. S gubitkom iluzija, čarolija ljubavi i zaljubljivanja čini se nepovratno izgubljenom a toliko slavljena ljepota gubi sjaj, što predstavu vodi do rezigniranog svršetka.

Glumački postav još čine Ivana Boban i Vanja Matujec kao Ortensija i Dejanira, te Jan Kerekeš kao gostioničarkin sobar i Kristijan Potočki kao vitezov sluga.

(Hina) xgvla yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙