FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mikuličić: argumenti iz podneska važni

Autor: vkla
ZAGREB, 14. veljače 2012. (Hina) - Odvjetnik Goran Mikuličić, branitelj generala Mladena Markača na Haškom sudu (ICTY), u utorak je, nakon što je Žalbeno vijeće odbilo zahtjev 12 zapadnih vojnih i pravnih stručnjaka za statusom prijatelja suda u predmetu "Gotovina-Markač", ocijenio da je važno što je u tom podnesku pročitano te da argumenti iz podneska "daju Vijeću za misliti".

"Smatramo, bez obzira na činjenicu da je zahtjev za statusom prijatelja suda odbijen, da je ono što je u podnesku pročitano važno. U njemu se nalaze brojni argumenti koji daju Vijeću za misliti", izjavio je Mikuličić za Hinu.

Predsjednik Žalbenog vijeća Theodor Meron je odluku o odbacivanju zahtjeva objasnio riječima da se podnesak bavi interpretacijom dokaza, a ne pravnim pitanjima. Također je prigovorio da su dvojica od 12 stručnjaka imala veze s obranom generala Ante Gotovine, što nije bilo navedeno iako je Gotovinina obrana to bila obvezna učiniti.

Dvanaestorica vojnih i pravnih stručnjaka u zahtjevu podnesenom 13. siječnja ponudila su žalbenome vijeću svoje viđenje zaključaka prvostupanjske presude Gotovina-Čermak-Markač o nezakonitom korištenju topništva tijekom Oluje. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač 15. travnja prošle godine proglašeni su u prvostupanjskom postupku krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu cilj kojega je bilo tijekom i nakon Oluje prognati srpsko stanovništvo s do tada okupiranih područja Hrvatske. Prema zaključcima prvostupanjske presude progon je prvih dana Oluje počinjen neselektivnim granatiranjem.

Izricanje pravomoćne presude, prema kalendaru rada suda kojeg je koncem prošle godine objavio predsjednik suda, planirano je za kolovoz 2013. godine.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙